Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Slovenský exprezident nemá na léky a dostal dotaci 400 tisíc: Co ostatní důchodci?

Slovenský prezident Michal Kováč (82) trpí Parkinsonovou chorobou. Důchod a renta mu prý na léky nestačí.
Slovenský prezident Michal Kováč (82) trpí Parkinsonovou chorobou. Důchod a renta mu prý na léky nestačí.  (Autor: Blesk - Pavel Machan a Martin Hurda, archiv)
Autor: ljš - 
5. června 2014
10:47

O měsíčním příjmu 1500 eur (asi 41 tisíc korun) si mohou obyčejní senioři na Slovensku i u nás nechat zdát. Nemocnému exprezidentovi Michalu Kováčovi však ani tato částka nestačí, a proto mu premiér Fico, kterého jistě ne náhodou podpořil ve volbách, přiklepl dotaci 15 tisíc eur (412 tisíc korun).

Podle slovenského serveru Pluska.sk je čistý příjem Michala Kováče nejméně 1500 eur, část z toho je důchod, část pak prezidentská renta.

Přesto mu peníze na pokrytí výdajů za léky a pečovatelku nestačí. Exprezident totiž trpí Parkinsonovou chorobou a většinu času je upoután na invalidní vozík. Stejné potíže mají ale i stovky dalších slovenských seniorů, jejichž důchod většinou nepřesáhne 400 eur (11 tisíc korun). Ti však žádnou vládní dotaci nedostanou.

"Toto je transparentní příklad nedostupnosti zdravotnické péče u nás. Lidé jsou odkázaní na pomoc jiných, a nebo se neléčí a předčasně umírají," komentoval situaci slovenský politolog Jan Baránek.

Kováč je známý především kvůli aféře kolem únosu jeho syna do Rakouska, který se odehrál v roce 1995. Byla z něj podezřelá Slovenská informační služba, kterou měla k věci zaúkolovat vláda, která vedla s prezidentem spory. Cílem tak bylo zřejmě donutit Kováče k odstoupení. Jeho syn byl totiž hledaný Interpolem pro podezřelé finanční machinace a únosci ho rakouské policii v podstatě naservírovali. Prezident pak svého syna z průšvihu vysekal amnestií a stejně dopadli i jeho únosci, které omilostnil pro změnu premiér Mečiar.

pepatiso ( 6. června 2014 08:44 )

Ako hlupák žil,tak ako hlupák skončil!

zkzkz ( 5. června 2014 19:29 )

Politici to jsou největší Z M R D I

popocatepetl ( 5. června 2014 13:56 )

Ostatní si lidi nezvolili za prezidenta. ostatní jim nebudou jezdit škodolibě okukovat a fotit fotografové z celého světa, aby to pak mohli v první volné chvíli použít proti Slovensku: "Podívejte se, vždyť oni ještě lezou po stromech - ani se neumějí postarat o důstojné stáří prezidenta, kterého si sami svobodně zvolili!!"

popocatepetl ( 5. června 2014 13:54 )

Myslete na to, když chodíte k volbám.

popocatepetl ( 5. června 2014 13:53 )

Neblázněte! Postatarat se důstojně o bývakého prezidenta (pokud se nedopustil velezrady, za kterou by měl sedět, nebo jiného podobně vážného svinstvy) je znak civilizované země! Kováč byl asi dosud nejslušnější slovenský prezident a důsojně se o něho postarat je znak civilizovanosi Slováků.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa