Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tři roky po havárii jaderné elektrárny Fukušima: Zbyla jen města duchů!

Autor: red - 
11. ledna 2014
10:47

Od havárie japonské jaderné elektrárny Fukušima uplynuly již tři roky, obyvatelé postižených oblastí se ale stále nemohou vrátit do svých domovů. A dokud z nich nebude odklizen všechen radioaktivní odpad, zůstanou jejich ulice i nadále prázdné.

Z ochranného pásma bylo evakuováno na 200 tisíc lidí. Ti museli narychlo opustit své domovy a vzít si jen to nejcennější. Právě proto jsou opuštěná města tak strašidelná, vypadají, jako by se jejich obyvatelé najednou vypařili.

Asi 20 tisíc lidí z městečka Namie má štěstí. Do svých příbytků se mohou jednou za měsíc podívat, přespat ale mají zakázáno. Ostatní si budou muset počkat ještě další dva roky.

Japonská elektrárenská společnost Tepco, která elektrárnu provozovala, oblast čistí, stále má ale před sebou dlouhou cestu. Musí odvézt stovky pytlů s radioaktivní zeminou a odstranit 400 tun radioaktivního uranu z reaktoru a převézt ji na bezpečnější místo, což by mělo zabrat celý rok. A pokud se lidé do opuštěných měst vrátí, čekají je také opravy škod, které napáchalo zemětřesení a tsunami.

Katastrofa zasáhla Japonsko 11. března 2011. Ostrovním státem nejdřív otřáslo zemětřesení o nejvyšší síle stupně 7, pak se přihnaly ničivé vlny tsunami. Zemřelo asi 19 500 lidí.

 

evertonian ( 15. ledna 2014 13:32 )

tak musis hledat objektivni informace z jinych zdroju nez je treba nova a blesk. na netu je jich dost ;) zkus kouknout treba na http://fukushimaupdate.com/

zabibol ( 11. ledna 2014 17:34 )

Jak to teda všechno víš, když nám to zatajují?

evertonian ( 11. ledna 2014 13:40 )

 No kdyby si netahal ''informace'' z blesku ale z duveryhodnejsich a nezavaznych zdoju kterych je na netu dost, tak by jsi takovou blbost nenapsal! ;) az ted skoro po 3 letech priznavaj ze od vybuchu se jim doted nepodarilo situaci vyresit. Do oceanu celou tu dobu vteka obrovske mnozstvi vysoce radioaktivni vody. Radioaktivni vodou uz zacina bejt zamorene pobrezi USA a dole na jihu australie. Nikdo z tech lidi co meli na starost likvidaci havarie doted nevi jak problem s elektrarnou vyresit a zastavit reakci. Tyden ci 2 zpatky tam byli 2 exploze protoze stepeni nadale pokracuje svevolne a propaluje se to vsechno pres spodek elektrarny do zeme. Hlavne ze ve zpravach davaj same hovadiny ale upozornit na to co bude mit nedozirne nasledky i za dalsich treba 10 let na celou planetu to se jim nehodi a vse se ututlava jak to jde. Takze sorry ale tva pripominka ze aspon nam nic nezatajujou jako v cernobilu je uplna hloupost!! Mozna kdyby si necetl jen blesk a jinej bulvar tak by jsi byl trosku vic v obraze a nenapsal takovou blbost ;) Dave

zabibol ( 11. ledna 2014 11:49 )

Aspoň jsme se dozvěděli všechno okamžitě. Ne jako když lhali soudruzi ze Sovětského Svazu o Černobylu. Oni soudruzi komunisti nic jiného ani neumí.

Zobrazit celou diskusi