Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Majitel UJAKu: Za rok vybere půl miliardy na školném! Skupuje hotely a domy!

Vysokou školu celebrit UJAK vede rektor Luboš Chaloupka
Vysokou školu celebrit UJAK vede rektor Luboš Chaloupka  (Autor: Foto Belsk - Martin Pekárek, ČTK)
Autor: simao - 
19. února 2015
14:43

Studovaly tam známé tváře jako Kubelková, Gottová, Mráčková či Lutovská. I ony přinesly univerzitě tučné školné. UJAK se však nyní topí v problémech, jenže „vysoká škola celebrit“ za poslední roky vydělala miliardy. Její rektor přitom s oblibou investuje do nemovitostí, upozornila MF Dnes. „Školních“ i soukromých!

„Univerzitě celebrit“ hrozí uzavření důležitého oboru Speciální pedagogika – učitelství. Kvůli údajné slabší kvalitě výuky a nedostatku učitelů. Odebrání akreditace tak může postihnout obor, na kterém je zapsáno 1 400 z celkového počtu 5 500 studentů. „UJAK začala nabírat neuvěřitelné množství studentů, na něž nemá personální zabezpečení,“ zopakovala šéfka Akreditační komise Vladimíra Dvořáková v Radiožurnálu. „V kůži toho studenta bych být nechtěla, na druhou stranu si myslím, že i ti studenti vcelku tušili, že na té škole mohou být určité problémy,“ dodala.

Problémem však naopak podle všeho není hospodaření školy. Jak upozornila MF Dnes, univerzitě zaplatí její studenti půl miliardy korun za rok na školném! Od roku 2005 pak zisky školy údajně přesahují v čistém 2,5 miliardy, upozornila MfD.

Vila, činžáky, hotely... Miliony se jen točí!

Za UJAK přitom stojí akademik Luboš Chaloupka, který ji vlastní a zároveň dělá rektora. MF Dnes poodhalila jeho zálibu ve skupování nemovitostí. Koupil prý řadu činžáků na pražském Žižkově, které předělal pro školní účely. Obchodoval i s Babišovým Agrofertem, od kterého prý v roce 2007 získal čtyři žižkovské domy za 100 milionů.

Za zmínku však stojí i další Chaloupkovy nákupy. Třeba žižkovské hotely Hejtman (66 milionů) a Aramis (105 milionů). Pořízeny prý byly kvůli ubytování studentů. I kdyby však školu nakonec úplně zavřeli a studenti nebyli, hotely zůstanou. Zkrátka dobrá investice!

Sám Chaloupka si pak údajně za 26,5 milionu koupil vilu na Praze 3 v oblasti Židovských pecí, uvedla MF Dnes a upozornila na to, že dvě vily ve Strašnicích pak vlastní i Chaloupkův syn. „Snažím se stále co nejvíce investovat do školy. Jinak k takovým věcem se nerad vyjadřuji. Možná, kdybychom byli v Americe. Tady je ale závist pořád velká. Všechno ale transparentně zveřejňujeme, všechno se dá dohledat,“ tvrdil přitom před časem v Týdnu Chaloupka. „Vysoká škola celebrit“ se však čím dál tím více jeví jako zlatý důl.

1917 ( 21. dubna 2015 09:50 )

Za peníze v Prazééé dům. Jak výstižné. V Prazééé je možné všechno. Je zajímavé, že v Plzni se to jaksi řešilo ale v Prazééé sám Velý Klaus za svého prezidentování zarazil vyšetřování a uděloval milosti potrestané rektorce. Hold to jsou praktiky zářivě čisté ODS, jak se nyní snaží představovat ODS nový Guru p.Fiala. Dvě generace ten bor-del, co tu ODS zasela, nikdo nedá do pořádku.

0707 ( 15. dubna 2015 15:57 )

vsadím se že pracuje na sociálce!! Odbor sociální a zdravotní! Takových dělnic znám několik

eliska963852 ( 15. dubna 2015 15:51 )

Tzv. tramvajová škola. Koho nepřejede tramvaj, tak ji udělá.

recus ( 20. února 2015 01:59 )

Já se s takovým pravičáckým gaunerem setkat, jako je majitel toho či onoho "UJAKu", tak mu plivnu do ksichtu.

recus ( 20. února 2015 01:51 )

Další zřejmý, tzv. a údajný mafián z řad ODS a TOP ? Majitel UJAKu. Bůh s námi. Koupené tituly jako na právech v Plzni. Ing. Dvořáková, chytrá to baba, nás tuze zklamala. Mysleli jsme, že Plzeň i UJAK pomůže zrušit. Kdeže loňské sněhy jsou ? Zlatý socialismus

Zobrazit celou diskusi