Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Studenti UJAKu studium dokončí: Kde, to se ještě neví

UJAKem prošla nejedna celebita.
 (Autor: Blesk - Martin Pekárek)
Autor: ČTK - 
10. února 2015
19:13

Pedagogické fakulty veřejných vysokých škol poskytnou odbornou garanci, aby mohli studenti speciální pedagogiky na Univerzitě Jana Amose Komenského (UJAK) dokončit své studium. Minimálně studenti závěrečného ročníku by mohli získat diplom na této soukromé vysoké škole. O konkrétních podmínkách případných přestupů dalších studentů na jiné vysoké školy se bude jednat později. Na dnešní schůzce se na tom domluvili ministr školství Marcel Chládek (ČSSD), rektor UJAK Luboš Chaloupka a děkani pedagogických fakult. 

V posledním ročníku jsou zhruba čtyři stovky ze 1418 ohrožených studentů. Ti by mohli dotáhnout studium do konce díky konsorciu ze zástupců pedagogických fakult, které bude odborným garantem kvality. "To by mohl být argument, aby se mohla prodloužit akreditace do 31. prosince," řekl ministr Chládek. Předsedkyně Akreditační komise Vladimíra Dvořáková, s níž se dnes rovněž sešel, je podle něj tomuto postupu nakloněna.

Během odvolacího procesu, kdy se bude UJAK snažit zvrátit stanovisko komise o neprodloužení akreditace tomuto oboru, je možné průběžně jednat o případných přestupech dalších studentů na veřejné vysoké školy. "Pokud by všichni nemohli dostudovat na UJAK, rozšířili bychom možnost přijetí na veřejných fakultách," řekl ministr.

Rektor UJAK s finanční spoluúčastí počítá, ale o detailech se bude teprve jednat. "Jsme připraveni udělat maximum pro to, aby mohli studenti dostudovat. Věřím tomu, že to může být spolupráce zajímavá pro obě strany," řekl.

Největší soukromá univerzita v zemi UJAK s hodnocením komise ani dalšími zveřejňovanými informacemi nesouhlasí. Na svých internetových stránkách zveřejnila seznam údajných omylů, které se o ní šíří, s jejich uvedením na pravou míru.

Přímo v učitelsky zaměřeném oboru speciální pedagogika je vysoký počet studentů dán tím, že univerzita vyšla vstříc požadavkům pedagogů na doplnění kvalifikace kvůli zákonu o pedagogických pracovnících. V současné době je pouze na tomto magisterském oboru, tedy bez příbuzného oboru speciální pedagogika, v obou ročnících zhruba tisícovka studentů. Od podzimu by se však měl jejich počet snížit na 340 studentů, pokud se tedy univerzitě podaří zvrátit stanovisko Akreditační komise neprodloužit akreditaci pro tento obor. Studentům, kteří jsou převážně v kombinované formě studia, se věnuje 36 pedagogů.

reflexx ( 16. února 2015 17:18 )

Přesně tak. Dneska si Mgr. na soukromý VŠ může udělat (=zaplatit) i takový střevo, který by před 30 lety nebylo schopný složit ani maturitu. Soukromé VŠ naprosto degradovaly akademické tituly. Soukro VŠ klidně, ale jen s výstupem Bc. nebo DiS. Magisterské a doktorské studium jen na veřejných VŠ.

violahorska ( 10. února 2015 21:21 )

Milá Illis, na stránkách VŠ nenajdete informace o personálním obsazení (tedy o docentech garantujících vyučovaný předmět), nenajdete ani odkaz na studijní materiály, natož na sylabus předmětu a ani na požadavky nutné ke splnění daného předmětu. Proč asi? Jen mě udivuje, že předsedkyni akreditační komice/ pardooon komise, pí Dvořákové, tato skutečnost jaksi unikla.... Že by to bylo schválně?

tosto ( 10. února 2015 21:10 )

Už jenom ten výběr je opravdu pestrý. Zdravotní sestra , prodavačka ( kantýnská) , modelka

violahorska ( 10. února 2015 21:08 )

A pak bude, Gabi50, dostatek řemeslníků.... Řemeslo by mělo mít zlaté dno. Snad pak ubude na ÚP xy uchazečů o zaměstnání a stát nebude vyhazovat další peníze na jejich rekvalifikaci. Krátkozrací politici 90. let, kteří se tupě řídili evropskými směrnicemi, v podstatě zlikvididovali učňovské školství ... . Zasluhovali by zpětně nakopat do .......... .

illis ( 10. února 2015 20:58 )

Nejvíc mne pobavila absolventka Nečas Nagyová . Ta musela mít hodně jednoduché studium, když to zvládla .

Zobrazit celou diskusi