Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Rodiče odmítli odběr krve u syna: Sociálka jim ho pak chtěla sebrat!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: mb - 
9. února 2015
05:40

Britsko-polský pár odmítl odebrání vzorku krve jejich novorozeného syna Charlieho – ani ve snu by rodiče nenapadlo, že kvůli tomu málem přijdou o dítě! Na dveře jejich domu dokonce jednoho dne zaklepala policie!

Je to případ, který v mnohém připomíná kauzu sourozenců Michalákových odebraných české matce v Norsku. Jakmile se dostane dítě do hledáčku nemilosrdného systému sociální péče, není cesty zpět.

„Nikdo nám nezavolal, prostě se jednoho dne zjevila před našimi dveřmi! Porodní asistentka se chovala povýšeně a chtěla provést krevní test, který by odhalil skryté nemoci. Chtěl jsem více informací o testu, ale ona arogantně odmítla,“ vzpomíná Tony Shephard (42) na začátek peripetií. I když zdravotnice toho dne odešla, incidentem teprve vše začalo!

Jenže brzy poté se spustila lavina telefonátů z tamní nemocnice. „Začali nás bombardovat telefonáty, šlo doslova o obtěžování,“ pokračuje Tony. „Když telefon konečně utichl, někdo nám začal zvonit na dveře!“ vzpomíná otřesený otec.

Jakmile nakonec muž otevřel, stála tam porodní asistentka. „Tak poslouchej, vzorek odebereme dneska, ať se ti to líbí, nebo ne!“ vmetla otci do tváře a pokusila se odstrčit muže ze dveří! Tony ženě pohrozil, že když neodejde, zavolá policii. Pohrůžka zabrala, ale jen na chvíli…

Policie do domu Shephardových o pár dní později opravdu dorazila, ale chovala se k rodičům jako ke kriminálníkům – prý odmítají spolupracovat s mediky! „Chtěli vidět, jak přebalujeme svého syna a proč můj muž mluví více než já. Bylo to ponižující a trapné,“ říká architektka Viola, manželka Tonyho.

Vše vyvrcholilo, když rodiče museli vzít Charlieho do nemocnice. Narodil se totiž s kefalhematomem (nahromadění krve v oblasti lebky novorozeněte, který většinou sám zmizí, pozn. redakce) a stav Charlieho se nezlepšoval.

„V nemocnici jsme zjistili, že nás mají pod drobnohledem policie, sociální úřad i doktoři. Lékař dokonce zkoumal řitní otvor našeho kluka! Jako kdybychom se dopustili něčeho zlého,“ rozhořčuje se Tony. Lékaři žádné stopy násilí nenašli, ale stín podezření na rodičích již ulpěl...

„Uvědomili jsme si, že nám nyní můžou dítě vzít kvůli každé malichernosti a odjeli jsme do Polska. Ano, tahle země je v mnohém pozadu ve srovnání s Británií, ale v některých oblastech předčí Spojené království o tisíc světelných let,“ říká Brit, který musel volit mezi rodnou zemí a svým synem.

labirintoa ( 9. února 2015 11:31 )

Navíc v Anglii, tam je to kór katastrofa. Všechno dělají jen jakési asistentky. Očkování miminka tam provádí klasický obvoďák, kterému se klepala ruka a očkoval to na třikrát. Pediatra si musíte vydupat ze země. Všechno jen přes jakási rodinná centra. Absolutně nechápu, v čem by jako měla být Anglie napřed. Spíš se díky slimákům vrací do středověku, ale to je na jiné téma

blooroses ( 9. února 2015 10:49 )

Za totáče byla těch očkování sotva desetina co dnes a i tehdy každé desáté dítě, co bylo v Jedličkově ústavu, tam bylo kvůli postižení v důsledku reakce na očkování. Jenže tenkrát se to drželo pod pokličkou a lidé nevěděli jakému riziku je dítě při očkování vystavováno.

blooroses ( 9. února 2015 10:46 )

Problém s hlavou má leda ten, kdo si neumí najít co je kefalhematom a chce jím ospravedlňovat nesmyslnné odebrání krve novorozenci.

blooroses ( 9. února 2015 10:43 )

Navíc je alarmující odmítnutí podání informací které rodiče zcela po právu požadovali.

blooroses ( 9. února 2015 10:41 )

Kefalhematom, je v podstatě prkotina a nevyžaduje léčbu – spontánně se resorbuje během několika týdnů, event. měsíců. Ti rodiče byli spíš až moc pečliví, nebo se jim po porodu nedostalo správných informací. Ten odběr krve vidím spíš jako neopodstatněnou buzeraci na kterou nikde nikdo nemá právo. Ale Juvenilní justice může bohužel vše

Zobrazit celou diskusi