Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

OSN: Islamisté prodávají zajaté děti jako otroky a křižují mladé lidi!

Autor: ČTK - 
5. února 2015
05:50

Radikálové z hnutí Islámský stát (IS) prodávají zajaté irácké děti na trzích jako otroky, další mladé lidi pak zabíjejí, mimo jiné i ukřižováním či pohřbíváním zaživa. Tvrdí to Výbor OSN pro práva dítěte.

Iráčtí chlapci mladší osmnácti let bývají podle výboru OSN stále častěji islamisty využíváni jako sebevražední atentátníci, výrobci výbušnin, informátoři či lidské štíty, které mají chránit některé objekty před nálety. "Jsme opravdu hluboce znepokojeni mučením a vraždami těchto dětí, zejména těch, které patří k menšinám, ale nejen těch," uvedla jedna z expertek výboru Renate Winterová.

"Máme zprávy o tom, že děti, zejména mentálně postižené děti, bývají využívány jako sebevražední útočníci, velmi pravděpodobně bez jejich vědomí," dodala Winterová. Rovněž se prý na internetu objevila videa, na kterých jsou vidět i velmi malé děti, ve věku kolem osmi let, které se účastní výcviku, aby se staly dětskými vojáky.

Výbor OSN ve svém prohlášení odsoudil "systematické zabíjení dětí patřících k náboženským či etnickým menšinám hnutím Islámský stát, včetně případů masových poprav chlapců, stínání jejích hlav, ukřižování dětí či jejich pohřbívání zaživa". Islamisté prý mají na svědomí i "systematické sexuální násilí, včetně únosů a sexuálního zotročování dětí".

Velké množství dětí je ale údajně zabito či zraněno i během leteckých úderů, které proti radikálům vede irácká armáda. Jiné pak umírají na "dehydrataci, hlad či v důsledku vedra".

"Děti patřící k některé z menšin bývají chyceny na mnoha místech... na trhu je prodávají s cenovkou... jsou prodávány jako otroci," doplnila Winterová. Na nejnovější zprávě se podílelo 18 expertů, kteří vyzvali iráckou vládu, aby podnikla veškerá možná opatření, aby zajaté děti zachránila a potrestala pachatele těchto zločinů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marais ( 5. února 2015 12:54 )

A kdo rozpoutal tu vendetu na Blízkém východě?

tgbb. ( 5. února 2015 09:13 )

Zeman nás ochrání. Už svolává mezinárodní vojsko, do jehož čela se postaví, s láhví becherovky nad hlavou místo palcátu, na ramenou Ovčáčka a s pokřikem "Pusssýý" vyrazí do boje.

moiaza ( 5. února 2015 08:48 )

Islámisté jsou největší hrozbou pro naší republiku. Slyšel jsem, že žerou hloupé voliče a pečou si je na ohni. Mám silné obavy, že náš národ vymře.

aronak ( 5. února 2015 08:45 )

To je šílené, co se děje. Kdo ví, kde je Hanča s Tončou a jim podobným, jestli tam nerodí děti na tyhle příšernosti...

salto ( 5. února 2015 07:43 )

Odsoudí, ale špinit si ruce to ne. Kdo to nechal narůst do takovýchto rozměrů?

Zobrazit celou diskusi