Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Výtah málem amputoval ruku s vodítkem! Zraněné seniorce zachránil život mladý policista

Autor: Jiří Krušina, lmk - 
18. ledna 2015
05:40

Bolest, hrůzu a beznaděj prožívala seniorka Mária (83) ve výtahu frýdeckého paneláku. Z ruky si nestihla sundat vodítko, když jí vyskočil pes z výtahu, a ten se rozjel.

Výtah ženě ruku téměř rozdrtil. Utrpěla otevřenou zlomeninu ruky a silně krvácela. Nebýt policisty Jirky, tak by nehodu zřejmě nepřežila. Ten na rozdíl od dalších sousedů slyšel nářek z přízemí až v pátém patře paneláku. „Usínal jsem po noční službě a najednou jsem zaslechl nářek a volání o pomoc. Nejdříve jsem si myslel, že se mi vše zdá. Při druhém zvolání jsem vyskočil z postele a běžel na chodbu. Nářek se ozýval z přízemí,“ řekl exkluzivně Nedělnímu Blesku Jirka.

Vyčerpaná Mária již nebyla schopná komunikace. „Viděl jsem venku psa na vodítku a věděl, že jde o moji nejbližší sousedku. Netušil jsem, že zbylou část vodítka měla paní sousedka okolo ruky. Zavolal jsem hasiče. Na místě byli za pár minut a snažil se komunikovat s paní Márií,“ řekl policista.

Seniorku z výtahu vyprostili a ošetřili hasiči. „Bylo brzo ráno. Přiběhl pro mě policajt Jirka, dal mi Lindu a řekl, ať pospíchám dolů. Všude bylo plno krve. Mamka byla v šoku a odváželi ji do nemocnice,“ sdělil syn Márie Honza (57).

Další operace

Mária podstoupila operaci ruky. „Je to stará paní. Uvidíme, zda bude v pořádku. Loni nejel výtah, a když šla mamka ze schodů, tak ji Linda strhla. To skončila v nemocnici se zlomeným krčkem,“ podotkl Honza.

Lindu si Honza nechá. „Vzal jsem ji z útulku loni v dubnu, abych mamku donutil chodit na procházky. Místo toho pořád leží ve špitále. Rozhodně si Lindu necháme. Mamka ji má ráda jako své dítě,“ dodal Jan.

abzk ( 18. ledna 2015 12:48 )

Když se to rozpočítá na všechny, není to problém. Rozhodně to každýho vyjde levnějc než důsledky takovýhodle úrazu a to už nepíšu o bolesti a důsledkách zmrzačení na celej život nebo i o smrťáká co jsou v těhle výtahách dost častý.

abzk ( 18. ledna 2015 12:44 )

Problém je spíš ten výtah než pes. První úraz kvůli nefungujícímu výtahu, druhý kvůli tomu, že výtah nemá bezpečnostní prvky. Jinak znám případy že právě pes pomoh starejm lidem k tomu, že se samostatně pohybovali navzdory prognózám i o deset, dvacet let dýl, než jim bylo felčarem předpovězeno. Znám případ, máma známýho, asi v šestašedesáti upadla na náledí, odnesla to pánev + dalších pár problémů, po operaci skončila na francouzkejch holích a podle doktora neměla šanci na zlepšení, měla do roka skončit na kriplkáře. A právě každodennímu venčení psa třikrát denně nejen že na kriplkáře neskončila ale dokonce se zlepšila tak, že před smrtí v pětaosmdesáti chodila jenom s jednou holí.

tigrusenka ( 18. ledna 2015 12:35 )

Protože na to lidi nemají peníze, dneska to těžko zaplatí nějaké družstvo jako dřív. Ve starém výtahu stačí obyčejná fotobuňka, když není na nový.

abzk ( 18. ledna 2015 12:32 )

Výtah z doby Krále Klacka Tyhle vražedný pasti bez jedinýho bezpečnostního prvku se tu dělaly za komančů Těch smrťáků co bylo Člověk otevřel dveře a šlápnul do prázdna protože tam výtah nebyl a člověk skončil rozplácnutej na dně šachty Výtahy se běžně rozjížděly při otevřených dveřích - další smrťáky a těžký úrazy, aumputovaný komčetiny Nechápu že tyhle výtahy ještě nejsou všude vyměněný

tigrusenka ( 18. ledna 2015 12:32 )

Taky se na tebe dělá sbírka? A kdo posílá víc, bílí nebo ta vaše komunita černých?

Zobrazit celou diskusi