Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Oblačno, bouřka 21°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

5 bilionů 250 miliard kusů plastu! To je smetiště ve světových oceánech

Autor: štš - 
13. prosince 2014
07:10

Oceány jako zdroj života? V posledních letech se z nich stala spíš gigantická smetiště. Podle nové studie v nich plave pět a čtvrt bilionu (!) kusů plastu, které dohromady váží 270 000 tun!

Číslo je šokující počtem nul: 5 250 000 000 000 kusů! Pět a čtvrt bilionu igelitových tašek, obalů, víček či PET lahví!

To je jako by do moře každý z obyvatel (těch je asi sedm a čtvrt miliardy) vhodil 724 kusů plastu!

Celé to »smetiště« (bez vody) pak váží 270 tisíc tun, což je 15 000 plně naložených popelářských aut (po slisování)! Ta zaparkovaná za sebou by se táhla z centra Prahy až do centra Jihlavy (120 km)!

Zabíjíme se

Čísla zveřejnila organizace 5 Gyres, bojující proti znečištění světových vod. Během uplynulých 8 let prozkoumala všech pět oceánů a 19 vybraných moří, celkem v bezmála 1600 lokacích.

„Plasty se rozpadají do mikroskopických částeček zvaných mikroplasty a do oceánů vypouští jedovaté toxiny. Ty pak likvidují mořskou floru i organismy, dostávají se do ryb a z jejich masa i do lidí,“ vysvětluje šéf studie Marcus Eriksen, že tak lidstvo pomalu zabíjí sebe i celou planetu.

„Pakliže se nic neudělá, následky budou fatální. Buď se musí najít plán na ekologickou likvidaci plastů, nebo nový materiál, který nebude škodit životnímu prostředí,“ burcuje ekolog.

Nechutné! To měl v sobě albatros...

Plastová víčka, obaly, gumičky, a dokonce i zapalovač. To všechno obsahoval žaludek albatrosa, kterého našli vědci mrtvého na ostrově Midway.

„Ptáci, a nejen oni, tyto odpadky žerou a krmí jimi i svoje potomky. Kusy plastů jim pak rozřežou žaludky či střeva a oni umírají,“ prohlásil Marcus Eriksen z 5 Gyres.

djaba ( 13. prosince 2014 21:10 )

Všechny látky plasty ,ropné produkty a jiné látky " nebezpečné " životnímu prostředí stejně jsou v jiných formách stejně získány z naší planety a od nikud jinud .I když se tomu nevěří ,matička Země si poradí se vším ,co člověk vyprodukuje a kupodivu relativně rychle .Zemi odborníci přirovnávají k živému organismu a stejně znají naši planetu jen pár kilometrů pod povrchem a co je dál nikdo toho moc neví.

moiaza ( 13. prosince 2014 08:38 )

Pokud někdo někdy zničí planetu Země, bude jen člověk sám. Nevážíme si ničeho. Plundrujeme co se jen dá. Umíme ničit, zabíjet, devastovat. To nám jde rychleji, než pravý opak. Příjde možná den, kdy se vyhubíme navzájem. Možná by stačilo na chvílí zrušit zákony.

Zobrazit celou diskusi