Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Záhada v Chorvatsku: Tritonovy krvavé slzy? Ve Splitu zrudlo moře!

I Chorvaté mají své Rudé moře: Když se dnes ráno probudili, vypadala jedna ze zátok ve Splitu takhle!
I Chorvaté mají své Rudé moře: Když se dnes ráno probudili, vypadala jedna ze zátok ve Splitu takhle!  (Autor: Reprofoto Slobodna Dalmacija)
Autor: simao, ČTK - 
15. května 2013
22:24

Davy Čechů míří každoročně do Chorvatska, užít si svou letní dovolenou. Až to někdy u chorvatského moře vypadá, jako v létě u "Mácháče". A nikoho to už vlastně ani nepřekvapí. Jenže tentokrát místní zažili něco, co nepamatují. Probudili se a moře bylo rudé!

Dalmatský Split je jedním z oblíbených dovolenkových letovisek. Obyvatelé jedné z jeho čtvrtí, Trsteniku, však v úterý nemohli uvěřit svým očím. Místo výhledu na blankytnou mořskou hladinu, na který jsou zvyklí, se jim totiž naskytl pohled na rudé moře, píše server slobodnadalamcija.hr.

Záhadné znečistění už sice pomalu mizí, stále ale komplikuje život lidem, kteří by se chtěli v současném slunečném počasí osvěžit v moři. Splitské úřady se sice hned pokoušely vypátrat, kdo je za záhadnou rudou záplavou, ale marně.

Prvním podezřelým byla místní nemocnice, jež nedávno čistila parní kotle. Spekulovalo se tak, žde jde o uvolněný rez. Jenže se zjistilo, žerez to nebude. Zachytila jej totiž místní čistička, v moři neskončil. 

Na zdroj znečištění se zatím nepřišlo ani jinde. "Jediné logické vysvětlení je, že se jedná o nějaké organické rozpouštědlo, které se na pláž dostalo z moře. A jen náhodou připomíná rez," tvrdí šéf vodovodů Antonio Kardum.

Na definitivní odhalení příčiny, proč moře v Trsteniku zrudlo, si však budou muset lidé ještě počkat. A nebo akcetovat vysvětlení lidí, milujících záhady - třeba takové, že jde o slzy mořského boha Tritona, který pláče nad znečišťováním chorvatského moře i pláží, na kterém se občas podílejí i čeští turisté.

alex0800 ( 14. srpna 2013 09:15 )

A svědectví se naplňují ;-) Leč nepůjde o konec, ale o nový začátek..

Zobrazit celou diskusi