Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Danův táta odešel a nechal Šárce své dítě: Ze dne na den se stala mámou!

Autor: Saša Vetkovská - 
8. prosince 2014
05:02

Ze dne na den se Šárka Horáčková (34) z Prahy stala mámou. Známému, který byl sám se synkem (1,5), poskytla podnájem. Když se táta nemohl o syna starat, udělala něco, co by neudělal každý.

Otec malého Danečka měl vážné problémy, které nešlo řešit narychlo. „Nedokázala jsem si představit, že by malý musel do ústavu, a protože nebyl nikdo, kdo by se o něj postaral, zůstal se mnou,“ vzpomíná Šárka. Z mladé ženy, která zatím neuvažovala ani o vlastních dětech, se stala pěstounka. Zpočátku to bylo těžké.

„Daneček často plakal, budil se ve čtyři ráno. Najednou máte dítě a změní se úplně všechno,“ popisuje Šárka. Musela skončit se svou druhou prací, aby stíhala péči. Ráno s malým do jeslí, odpoledne rychle pro něj. „Nejsložitější bylo papírování, trvalo to skoro 10 měsíců, než byla péče právně dořešena. Po celou tu dobu nebyl nárok na odchod na mateřskou ani na dávky,“ říká.

Snadné to neměl ani Daneček. Byl a je moc malý na to, aby všemu rozuměl. „Byla jsem pro něj jediným blízkým člověkem, zároveň mě ale odmítal, protože chtěl být se svým otcem,“ vzpomíná Šárka. Situaci však zvládli. „Více než 10 let jsem pracovala jako chůva, takže bylo pro mě jednodušší pochopit, co se mu v hlavičce děje, s čím bojuje,“ připouští. Po půl roce jí začal sám říkat mami. „Samozřejmě mluvíme o tom, že má svoje rodiče. Maminku zná jen z fotografie, ale táta za ním chodí. Daneček ho miluje a vždy se na něj moc těší,“ dodává Šárka, která se stala milující mámou a dala mu i babičku s dědečkem, tety a strýce.

Jak se stát pěstounem?

Uvažujete o přijetí dítěte do pěstounské péče? Potřebné informace naleznete na stránkách www.hledamerodice.cz nebo vám poradí na bezplatné infolince 800 888 245.