Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

České matce vzali v Norsku děti: Pošlapání práv českých občanů, zuřila poslankyně

Autor: ČTK, simao - 
9. prosince 2014
16:59

Proč jste odebrali české děti jejich matce a rozdělili je do dvou pěstounských rodin? Česká vláda má podle Sněmovny požádat Norsko o vysvětlení k případu Evy Michalákové, které norské úřady před třemi lety vzaly její syny. Poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09) označila tento postup za pošlapání práv českých občanů.

K případu české matky Evy Michalákové se poslankyně topky Chalánková vyjádřila ještě před zasedáním Sněmovny. „Je nepřípustné, aby sourozenci vyrůstali odděleně v cizích rodinách. V Norsku jsou pošlapávána práva českých občanů. Vláda musí přestat strkat hlavu do písku,“ bouřila.

Norská sociální služba Barnevern odebrala české mamince Evě její syny v květnu 2011. Dospěla k tomu na základě udání z mateřské školy. Šlo o podezření z pohlavního zneužívání chlapců. Policie však vyšetřování otce i matky dětí zastavila, obvinění nepadlo. 

Přesto norské úřady zbavily rodiče práva na péči o syny, a ti v současnosti žijí každý v jiné pěstounské rodině. „Denis i Davídek prodělali v minulosti mužské zdravotní problémy. Museli jsme je proto s mužem natírat mastí. V tomto směru mohlo dojít k nedorozumění. Pokud Denis své zdravotní problémy a ošetřování popisoval ve školce, mohli si to vyložit jako zneužívání ze strany otce,“ komentovala případ pro Blesk.cz matka Eva. V Norsku se chystá podat žalobu na tamní sociální službu. Nic jiného jí nezbývá.

Eva může syny vidět dvakrát ročně po dvou hodinách. Norské soudy její odvolání zamítly, loni v listopadu se proto zoufalá matka obrátila na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Ten její stížnost nepřijal.

Podle poslankyně Chalánkové je žaloba proti norské sociálce jedinou možností, kterou matka má. „Většinou je to zamítáno. Šance na úspěch je mizivá,“ řekla Chalánková. Upozornila, že pod peticí na podporu matky a hochů je zhruba 9400 podpisů a archy pořadatelé předají ve středu Úřadu vlády. Na sbírkovém kontě, z něhož se budou platit norské advokátky, je kolem 330 000 korun.

Diplomatickou imunitu matka nedostane

Sněmovna dnes jednala o tom, zda by matka měla dostat diplomatickou ochranu. Spor by to posunulo na mezinárodní úroveň. Ovšem poslanci to nedoporučili. Stejně tak zavrhli mezistátní stížnost na Norsko. Sněmovna pouze vyjádřila přesvědčení, že by Norsko mělo k případu konečně začít mluvit. A sdělit, proč čeští bratři zůstávají v pěstounské péči, i když odpadl původní důvod. A navíc proč jsou ve dvou pěstounských rodinách.

Poslanci doporučili prezidentu Miloši Zemanovi a kabinetu, aby podnítili uzavření smlouvy s Norskem o ochraně dětí. Podle šéfa poslanců opoziční ODS Zbyňka Stanjury by se ale stát měl za práva svých občanů bít silněji. „Jsou cesty, které stát nevyužil. Slýcháme, že existují opravné prostředky, místo toho, aby vláda šla do konfliktu,“ uvedl Stanjura.

aspekce ( 25. ledna 2015 19:21 )

Měli by ty norské socky ze soukromé sociálky, tj. evidentně šmelící s dětmi, zavřít. Jsou to zákeřné a bezcitné zmije. Norové kvapem vymýšlejí, jak odůvodnit krádež slovanských, bílých, zdravých dětí z kultivované rodiny. Náramně se jim tak kvalitní děti hodí k adopci.

aspekce ( 25. ledna 2015 19:20 )

Ukradli tyto bílé kluky v podstatě gayové, 2 psychologové, kteří napsali posudky, ***ci spolu žijící ! Norové (Finové, Švédové, Dánové) vymírají a pomalu už půlka jich jsou teplejšími občany. Takže kdo se za ně asi tak rozmnožuje ? Slovanské ženy, které tam ve své naivitě odešly za prachama. Seveřané, vč. Anglánů, vraťte Češkám, Slovenkám, Ukrajinkám, Ruskám, Polkám ukradené děti ! Myslíte, že by si seveřané dovolili krást děti Zápaďákům : Němcům, Rakušanům, Francouzům, Švýcarům atd. ?

aspekce ( 25. ledna 2015 19:15 )

http://www.kdejemojedite.cz/ Vydržte do konce, je to síla https://www.youtube.com/watch?v=2UXoRhyTCXo#t=109 http://www.noviny.sk/c/slovensko/pripad- boorova-adopciu-slovenskych-deti-riesila-bbc http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/252564-deti-iv any-boorovej-su-uz-na-slovensku/

aspekce ( 25. ledna 2015 19:15 )

Stačí, když vás kdokoliv lživě udá. Je to snadné i v ČR. Našim známým (oba VŠ) slečna Armine Artouni (53) z Prahy 10 - Strašnic, Arménko-Azerbajdžánka, po otci KGB údajně vyslaném v 60. letech ze SSSR do ČSSR, sama vedená v StB evidenci (měla doma "dobrou" školu k tzv. mafiánským praktikám) se prý snažila ukrást dítě první a po jeho tragické smrti i druhé přes sociálku. Jako bezdětná usilovala takto získat dítě a tak tu VŠ rodinu nepravdivě udala. Pracovala v novinách a hrozila prý sockám na ÚMČ, PČR, OSZ, OS medializací. Všichni se medializace báli. Nyní pracuje tato zřejmě totálně bezcharakterní slečna na ministerstvu. "Skvělá" úřednice ! Zvláště některé pražské socky jsou neuvěřitelně zběhlé v nezákonném odebírání bílých, zdravých dětí na základě vykonstruovaných lživých udání. Jako byly např. v Praze 10 s odejitou šéfkou Tůmovou. Tu si tam pak držel za stejný plat Milan Richter, mladý nezkušený kluk, starosta. Pak vydělával z našich daní ještě víc na MHMP. Zcizené děti údajně prodávají neplodným párům.

sova13 ( 10. prosince 2014 10:43 )

vůbec netušíš o co jde

Zobrazit celou diskusi