Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Maminka Eva nesmí se svými dětmi mluvit česky: Norové mi ukradli děti!

Autor: Ladislav Leimer - 
22. listopadu 2014
05:00

Dlouhé tři roky svádí Eva Michaláková v Norsku zoufalý boj o osud svých dvou synů. Tehdy dvouletého Davida a šestiletého Denise jí v květnu 2011 odebrala tamní sociálka poté, co mateřská školka přišla s obviněním, že chlapce zneužívá jejich otec. Přestože se obvinění nepotvrdila, byly děti svěřeny do péče pěstounů. Matka své syny může vídat jen dvakrát do roka a nesmí s nimi mluvit česky. Aktuálně hrozí, že kluci půjdou k trvalé adopci. To by pro Evu znamenalo jediné – konec nadějí.

Příběh Evy z Hodonína začal velkou láskou. Na dovolené v Chorvatsku v 2001 potkala svého budoucího manžela, Čecha Josefa. O čtyři roky později je svatba a Eva se stěhuje za manželem do norského městečka Steinberg, kde pracuje. Ve Skandinávii očekávala lepší život, ale namísto toho přišlo peklo v podobě sociální služby Barnevern, volně přeloženo ochránci dětí, která disponuje pravomocemi na úrovni policie. Možná proto bývá označována jako stát ve státě.

Stránky zabývající se případem

Konflikt s norskými úřady odstartovaly zdravotní potíže staršího syna Denise. Od útlého dětství měl problémy s příjmem potravy a nízkou váhou kvůli poruše polykání. V roce 2011 začala mateřská školka dělat Evě a jejímu manželovi dusno, že se o syna dostatečně nestarají. Vzápětí přišlo šokující obvinění – chlapec se údajně ve školce svěřil, že ho otec zneužívá.

„Denis i Davídek prodělali v minulosti mužské zdravotní problémy. Museli jsme je proto s mužem natírat mastí. V tomto směru mohlo dojít k nedorozumění. Pokud Denis své zdravotní problémy a ošetřování popisoval ve školce, mohli si to vyložit jako zneužívání ze strany otce,“ řekla Blesku Eva.

Lékařské vyšetření žádné znásilnění neprokázalo, přesto byli chlapci rodině odebráni a umístěni k pěstounům. „Synové prošli důkladnou lékařskou prohlídkou v nemocnici v Oslu, protože podle školky měl Denis rozšířený konečník. Nic takového se ale nepotvrdilo,“ popsala Eva vyšetření, jež její synové museli podstoupit.

To nejhorší mělo teprve přijít. Synové se domů nevrátili, naopak úřady chlapce rozdělily a umístily je do dvou pěstounských rodin. Prý spolu zlobili. „Pěstounka uvedla, že jsou synové spolu nezvladatelní, na základě čehož byli umístěni do dvou různých pěstounských rodin. A to vše bez jakéhokoliv soudu, jen na základě tvrzení této ženy. Synové se spolu údajně vídají, ale věřte jim,“ řekla smutně Eva.

Eva tvrdí, že si na ni pěstounka zasedla a očerňovala ji. „Prohlásila, že má Denis velké tajemství, které řekl jenom jí. Tvrdila, že jsem ho zneužívala i já. Říkala také, že jsme si syny s manželem fotili nahé. Přijela si pro mě policie. Mně i exmanželovi zabavili počítač, mobil i flash disk,“ vzpomíná. Vyšetřovatelé však nic nenašli, nařčení ze sexuálního zneužívání se ani tentokrát nepotvrdilo.

Zhroucení a rozvod

Odloučení od synů mělo pochopitelně vliv také na osobní život zdrcené ženy. Psychicky se zhroutila, ale to nebylo vše. „Odebrání synů se podepsalo na mém manželství. Rozvedli jsme se,“ přiznala Eva Blesku. Eva je ze své situace zoufalá, ale nehodlá přestat bojovat.

 „O svém případu nebudu mlčet. To se samozřejmě nelíbí sociální službě, stejně jako skutečnost, že jsem odhalila detaily o údajném sexuálním obtěžování. Nyní mi vyhrožují, že mé děti dají k adopci,“ říká Eva odhodlaně. S žádostí o pomoc se již obrátila na prezidenta, nejrůznější ministerstva i Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí. Marně. Rozhodně se však svých synů jen tak nevzdá.

aspekce ( 25. ledna 2015 17:48 )

Stačí, když vás kdokoliv lživě udá. Je to snadné i v ČR. Našim známým (oba VŠ) jistá Arménko-Azerbajdžánka, slečna Armine Artouni z Prahy 10 - Strašnic, po otci KGB, sama vedená v StB evidenci (měla doma "dobrou" školu k tzv. mafiánským praktikám) se snažila ukrást dítě první a po jeho tragické smrti i druhé přes sociálku. Jako bezdětná usilovala takto získat dítě. Pracovala v novinách a hrozila sockám na ÚMČ, PČR, OSZ, OS medializací. Všichni se medializace bojí. Zvláště pražské socky jsou neuvěřitelně zběhlé v nezákonném odebírání bílých, zdravých dětí na základě vykonstruovaných lživých udání, jako byly např. v Praze 10 s odejitou šéfkou Tůmovou. Tu si tam pak držel za stejný plat Milan Richter, mladý nezkušený kluk, starosta. Pak vydělával z našich daní ještě víc na MHMP. Zcizené děti prý prodávají neplodným párům.

kacota ( 23. listopadu 2014 15:52 )

A čo vy malí hajzlíci z Plesku ma tu vymazávate ???? za to že som Jity odpovedala ako je prípad Jany Boórovej na SVK jedna velká katastrofa opradená nezmyselnými činmi úradníkov ??? http://www.noviny.sk/c/slovensko/pripad-boorova-adopciu-slovenskych-deti-riesila-bbc-pozrite- sa http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/252564-deti-ivany-boorovej-su-uz-na-slovensku/

ninka64 ( 23. listopadu 2014 15:07 )

V Norsku, v souladu s Konvencí OSN, byl přijat zákon, podle něhož už od roku 2012 děti nepatří rodičům, ale jsou vlastnictvím státu. Ten je může rodičům kdykoliv odebrat. Denně je v Norsku milujícím rodičům kradeno 33 dětí a dáváno do tzv. náhradních rodin. Ročně 59 z takto ukradených dětí páchá sebevraždu. Medializace statistik sebevražd zoufalých matek, které se nikde nedovolaly pomoci, je pod přísnými tresty zakázána. Ve Francii bylo za rok 2008 ukradeno 110 000 dětí. V Německu za rok 2009 bylo rodičům vzato 70 000 dětí. V Anglii za rok 600 rodin emigrovalo před mechanismy juvenilní justice do zahraničí. Ve Finsku dochází průměrně každý týden k rodinné sebevraždě. Otcové z deprese a bezmocnosti, když juvenálníci a sociální služby vylamují dveře, střílejí své děti, ženu i sami sebe. V Holandsku mechanismus juvenilní justice střídá děti v náhradních rodinách tak rychle, že už se ztrácí přehled, kde vlastně děti jsou.

jity ( 23. listopadu 2014 10:01 )

Protože maminka měla ještě v Anglii pracovní smlouvu, ale odehrálo se to u vás, ta vy byste nejlépe měla vědět jak to vlastně dopadlo.

aalloo ( 23. listopadu 2014 08:22 )

a proc sou v peci babicky .. ked teda nebol dovod na odobratie ?

Zobrazit celou diskusi