Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Havlovy milenky za totáče: Olgu podváděl s prodavačkou knih i vnadnou psycholožkou!

Autor: simao - 
14. listopadu 2014
05:01

O tom, že byl Václav Havel za totáče nejen disident, ale i umělec a bohém, se ví. Jeho bývalý mluvčí a uznávaný diplomat Michael Žantovský však v Havlově nejnovějším životopisu prozrazuje detaily k Havlovým záletům a k tomu, jak byl své první ženě Olze nevěrný a netajil se tím. Na Hradě pak prý dokonce dali Havlovým nápadnicím krycí jména!

Před 25 lety byl nejvýznamnější postavou sametového převratu, který se u nás odehrál. Václav Havel se stal ikonou své doby. Ale byl také normálním člověkem, který měl tuze rád ženy! 

"Jak už to u mnohých smrtelníků bývá, i můj život byl provázen různými citovými vztahy a na mém nebeském kontě je rozhodně víc než jen jeden hřích," přiznal kdysi Václav Havel v rozhovoru s novinářem Karlem Hvížďalou. "Osobně pro mne bylo velmi důležité, když mi (Olga) na smrtelné posteli řekla, že jsem ji nikdy nezradil. Myslela tím zřejmě něco podstatně hlubšího než mé uvolněné mravy, o nichž věděla víc než kdo jiný a které jí pochopitelně vadily," dodával první český prezident.

Knihovnice i Kohoutova exmanželka

Detaily Havlových záletů nyní přináší i Havlova nová biografie. Sepsal ji jeho přítel a poradce Michael Žantovský. Původně v angličtině, v češtině pak vyšla v nakladatelství Argo. A jde o velmi zajímavé čtení!

"Po Žebrácké opeře se sblížil s Janou Tůmovou, která byla přes den prodavačkou v knihkupectví, večer šatnářkou v pražské Redutě a o víkendech amatérskou herečkou," vzpomíná Žantovský a Janu označuje za "nekomplikovanou dívku, která kromě jiných pozorností zásobovala Havla knížkami, jež byly obtížně k dostání".

Žantovský si však všímá i přístupu Havlovy první ženy Olgy. "Olga aférku zřejmě tolerovala jako něco, co ji neohrožovalo," napsal Žantovský. Jinak tomu však bylo u dalšího Havlova milostného vzplanutí. Havel totiž navázal "vážnější, vášnivý vztah s Annou Kohoutovou, krásnou hnědovláskou původem z Jugoslávie a bývalou manželkou jeho kolegy a přítele Pavla Kohouta".

"Oba muži se tak spolu nyní dělili o disidentská dobrodružství, velké množství lahví vína, důmyslné domácí labužnické večeře pro rodiny a přátele, divadelní postavy, byty a nepřímo i lože," upozorňuje Žantovský. Avšak s tím, že k tehdejší době disidentů to patřilo. Spíše než uvolněným mravům to ale Žantovský přičítá nouzi v kontaktu s "vnějším světem a jeho sexuálními příležitostmi". A tak se z bývalých manželek kamarádů staly nové přítelkyně a z bývalých přítelkyň manželky.    

Vnadná psychoterapeutka

Žantovský však ve výčtu Havlových milenek nekončí. Upozorňuje i na vztah s Jitkou Vodňanskou, manželkou zpěváka Jana Vodňanského! "Vnadná psychoterapeutka, která se okamžitě stala předmětem Havlových pohledů," popisuje ji Žantovský. Havel si s ní začal po propuštění z vězení v roce 1983.

"Ne že by Olze bylo lhostejné, co se děje. Svého muže milovala a občas dokázala dát ostře najevo žárlivost. Současně se však raději opírala o svou ´mateřskou´ roli a zachovávala tím určitou kontrolu nad situací, spíš než aby riskovala zhroucení manželství," popisuje vztah Havla s jeho první ženou Žantovský. Havel ji navíc měl potřebu o nevěrách informovat.

Jak Hrad kryl Havlovy "kamarádky"

Žantovský přidává i vzpomínku na to, jak byl Havel na své manželce závislý. "V divokých revolučních dnech konce roku 1989 a ve stejně rušných prvních týdnech jeho prezidentství počátkem roku 1990 se z jeho ´Kde je Olga?´ stal téměř tik, jenž vyjadřoval jeho potřebu blízkosti a souhlasu člověka, který ho znal nejlépe," popisuje Žantovský.

Prozradil však i jednu perličku z Havlových dalších záletů. Objevovaly se totiž prý i další "adeptky", které měly o Havla zájem, a tak se na "jeho denním programu objevovala řada neexistujících postav s ptačími jmény jako profesor Slavík, velvyslanec Skřivan či pan Vrabec". Olga Havlová zemřela 27. ledna 1996. Havel se však znovu oženil - 4. ledna 1997 s herečkou Dagmar Veškrnovou.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jiznicechy ( 5. ledna 2015 15:07 )

"důmyslné domácí labužnické večeře" - v době, kdy lidé stáli fronty pomalu na cokoliv. Banda grázlů a hajzlů, která se, bohužel, dostala k moci. A tento nám chtěl kázat morálku? A ještě budeme stále hýkat nad jeho odkazem?

ellka ( 14. listopadu 2014 21:13 )

Mam pocit ze disidenti v tej dobe mali bohovsky zivot.

ellka ( 14. listopadu 2014 21:10 )

Václav Havel se stal ikonou své doby. Ale byl také normálním člověkem, který měl tuze rád ženy! Takze toto ma by ospravedlnenie za to, ze podvadzal zenu, ze striedal jednu milenku za druhou, lebo toto k zivotu disidenta patrilo. Bojoval proti totalite, ale nezvladol bol s obycajnymi ludskymi pudmi a nad jeho mozgom vyhravalo to, co mal v nohaviciach Dobra komedia.

tigrusenko. ( 14. listopadu 2014 21:00 )

Zeptám se slušně-proč se nemůže veřejně v médiích objevit to,co zkopíroval z netu reknirmareno,stejně to min.5 milionů lidí četlo a ví ,ale nemůže se konečně i veřejně říct,co byl vlastně ten vybájený hrdina zač???

tigrusenko. ( 14. listopadu 2014 20:57 )

Celkem hezký výčet toho co ten ožrala dělal,ale je to je střípek ze všeho co dělal doopravdy,dobytek

Zobrazit celou diskusi