Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V metru útočili sarinem teroristé: Hasiči provedli největší nácvik od roku 2005!

Autor: ČTK - 
22. října 2014
09:50

Hasiči, policisté a zdravotníci si dnes v noci vyzkoušeli zásah po chemickém útoku teroristů, který se po půlnoci odehrál ve stanici pražského metra Anděl. Do akce se zapojilo přes 600 lidí ze záchranných a bezpečnostních složek a 90 figurantů. Cílem cvičení bylo vyzkoušet nasazení a součinnost složek záchranného systému.

Útok, který se inspiroval událostmi z tokijského metra z počátku 90. let, začal v 01:00, kdy teroristé na nástupišti metra umístili skleněnou lahev obsahující nebezpečnou látku sarin a rozbili ji. Rozptýlená látka zasáhla cestující i obsluhu metra, někteří lidé podle scénáře cvičení začali padat, omdlévat. Vznikla panika. Na následky otravy zemřelo deset lidí, další desítky byly zraněny.

Po několika minutách na místo dorazily první hasičské vozy a sanitky, které brzy téměř zaplnily autobusové nádraží Na Knížecí. Hasiči se rychle převlékli do protichemických obleků a vyrazili na první průzkum do stanice metra. Brzy je doplnili další kolegové, kteří na místě postavili dekontaminační pracoviště, přivezeny byly i výjezdové chemické laboratoře.

Po několika desítkách minut z podzemí začali hasiči vyvádět či vynášet první cestující. Po tak zvané suché dekontaminaci, kdy byli ještě ve vestibulu metra vysvlečeni do spodního prádla a očištěni proudem vzduchu, je autobusy a sanitky začaly rozvážet do nemocnic. Jejich krizové štáby mezitím povolaly lékařské posily a zařídily dostatečný počet lůžek.

"Je to poměrně složitý zásah. Nemůžeme říct, jestli existuje nějaká aktuální hrozba, ale podobná cvičení se odehrávají i jinde v Evropě a ve světě," řekl Zdeněk Hanuška z generálního ředitelství hasičského záchranného sboru. 

Do akce se zapojilo několik pražských nemocnic, které se starali o lidi zasažené nebezpečnou látkou. Před nemocnicemi vznikla stanoviště, kde se prováděla dekontaminace osob.

Do cvičení, které bylo největší za posledních několik let, se zapojilo více než 800 lidí, včetně několika desítek figurantů. Na místo dojeli i detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu nebo více než desítka vojáků z liberecké protichemické jednotky. 

Do akce bylo zapojeno asi 100 policistů. Podle Zdeňka Schwarze, ředitele pražských záchranářů, bude důležitá hlavně komunikace a spolupráce jednotlivých dispečinků. "Nepotřebujeme cvičit, jak se dostaneme do nemocnice nebo vynášení pacientů a nakládání do sanitních vozidel. To jsou věci, které děláme každý den," řekl na tiskové konferenci Schwarz. V akci bylo 20 záchranářů a osm sanitek.

Pokud by podle Hanušky nastal skutečný teroristický útok, tak by se okamžitě musel provoz v celém metru zastavit. Do cvičení se zapojil i dopravní podnik, armáda, báňská záchranná nemocnice, strážníci, krizový štáb nebo Státní úřad pro jadernou bezpečnost.

majojo ( 22. října 2014 11:55 )

Jen jestli si teroristé vyberou stejnou stanici metra jako záchranné složky. A taky jestli si vyberou zrovna sarin. 

Zobrazit celou diskusi