V Metro Redux dostanete oba díly, z nichž první, Metro 2033, převypravuje herní podobou stejnojmennou knihu od Dmitrije Gluchovského, zatímco druhý díl Metro: Last Light na ni navazuje. V obou hrách, které nyní na jednom disku působí spíše jako jedno dílo rozdělené do dvou segmentů, se chopíte role Arťoma, neohroženého dobrodruha, kterému není osud lidstva lhostejný. Muže, který se nevzdal naděje, že se lidé opět jednou vrátí na povrch. Příběh je stejně vtahující jako u předlohy.

V kompilaci dostanete hned dva vskutku povedené tituly za ještě nižší cenu než u běžné novinky. Změny jsou vidět především u první hry, která vyšla původně v roce 2010. Textury jsou ostřejší, animace postav hladší a jejich výrazy v obličeji emotivnější, nejde o ztuhlé zombie jako kdysi. Přesto jsou některé změny diskutabilní, například pár modelů vedlejších postav nebo protivníků. Jinak ale grafice smekáme!

Oba díly Metra jsou střílečkou z první osoby (FPS), ale zároveň hrou o přežití. Jakmile opustíte prostory metra, potřebujete plynovou masku se zásobníkem kyslíku, abyste přežili v nehostinném prostředí plném radiace. V původním Metru 2033 je jich fatální nedostatek a nejednou budete pobíhat přidušení a hledat svou poslední záchranu v podobě zásobníku.

V tomto směru bylo Metro: Last Light přístupnější méně zkušeným hráčům, a pokud se nechcete bát o přežití kvůli vzduchu, můžete přepnout v původní hře na bezpečnější systém z druhého dílu. Při hraní budete muset i přemýšlet, zabývat se strategickým postupem a nezřídka dojde i na počítání nábojů. Všechny zbraně lze vylepšit, a to dosti originálním způsobem.

Můžete na ně přimontovat tlumiče, hledí i zvýšit objem zásobníku a veškeré upgrady poté odmontovat a zase zpeněžit. V metru se platí výbušnými náboji, které můžete vystřelit, nebo za ně nakupovat. K výběru jsou pistole, kulomety, brokovnice i plamenomet a plynové zbraně, které je zapotřebí před použitím napumpovat. Kromě zbraní vám pomůže i obyčejný zapalovač, který spálí pavučiny, jež vám budou překážet v cestě.

Obsáhlý zbrojní arzenál je zapotřebí, protože svět Metro Redux je nehostinný, jak si jen dokážete představit. Na povrchu se prohánějí mutanti, ať už jsou to obří okřídlení démoni, nebo Nosalidi, kteří jsou rychlí a krvelační a připomínají vlkodlaky. Občas se jim podaří proniknout i do metra, jež rozhodně není úplně bezpečné. I poté, co byla většina lidstva vyhlazena, se jeho zbytky nepřestaly pobíjet kvůli ideologiím. Kromě obyčejných pytláků se tak utkáte s agresivními nacisty i komunisty.

Fotogalerie
26 fotografií
A právě v kombinaci s mutanty jsou nacisté i komunisté těmi nejlepšími a rozmanitými protivníky. V tomto Metro Redux prostě válí. Bohužel se na své strastiplné cestě utkáte i s mnohem krutějším a bohužel i nepřemožitelným protivníkem, kterým jsou bugy neboli chyby ve hře. Často se hra zasekne v bodě, kdy se nespustí skript a postup hrou je nemožný, případně se zaseknete v texturách a nemůžete jít dál, či hůře, propadnete jimi a je s vámi ámen.

Technické chyby jsou největším záporem celého celku, který, byť je rozdělen na dvě hry, působí velmi kompaktně. Pokud jste žádnou z již vydaných her od ukrajinského studia nehráli, máte nyní jedinečnou možnost. Navíc s povedenými českými titulky. Skutečně, tohle není žádná HD reedice, tohle jsou dvě předělané hry, které stojí za to si zahrát a mít. Troufnete si bojovat o přežití ve světě, ve kterém má lidský život menší cenu než zásobník kyslíku?

Hodnocení Blesk.cz: 8/10 

Plusy:

Dvě výborné střílečky
Vylepšená grafika a další úpravy
Postapokalyptická atmosféra, která by se dala krájet
Holý boj o přežití
Bohaté úpravy zbraní
Mutanti, nacisté a komunisté jako protivníci
Vtahující příběh podpořený lokalizací

Minusy:

Poměrně dost chyb znepříjemňujících hraní
Některé změny v Redux verzi jsou diskutabilní

 

Infobox
Datum vydání:  29. srpen 2014
Platformy: PlayStation 4, Xbox One, PC
Cena: 999 Kč (konzole nové generace), 599 Kč (PC)
Výrobce: 4A Games
Vydavatel: Deep Silver
Distributor v ČR: Cenega
Jazyk: AJ