ZombiU je kromě zmiňovaného hororu střílečkou z první osoby. Převezmete v ní roli přeživšího zombie apokalypsy, kterou předpověděl velšský astronom, alchymista a okultista John Dee. Vaše postava se ocitá v Londýně zamořeným chodícími mrtvolami. Naštěstí však potkává rádce, bývalého vojáka, který dění ve městě sleduje průmyslovými kamerami. Jedině on vám může pomoci.

Dotykový displej nezbytný k přežití

Vybavuje vás padem, kterým můžete skenovat okolí, označovat si zombie nebo důležité předměty na obrazovce, použít ho jako radar atd. Hráči jako pad samozřejmě poslouží Wii U gamepad a jeho dotykový displej. S ním budete otvírat prknem přibyté dveře, kanály nebo mířit některými zbraněmi. Pokud zemřete, je nadobro po vás, ba hůř. I vaše postava se stane chodící mrtvolou a hráč se chopí role dalšího přeživšího. Vaším úkolem je nejdříve najít minulou postavu, sprovodit ji ze světa a získat její baťoh s veškerou výbavou. Jenže jakmile vás nemrtví zabijí ještě před tím než bágl získáte, veškerý jeho obsah je ztracen a vy se jen s kriketovou pálkou a pistolí vydáváte hledat prázdný baťoh předchozího přeživšího. Ten úplně první je ztracen v nenávratnu.

 

Frustrace mezi zombies

K tomu, abyste baťoh získali, se také budete muset dostat na místo smrti předchozího přeživšího. Ve hře jsou rozmístěny kanály, které poslouží jako zkratky, ale stejně se nevyhnete neustálému prolézání jedněch a těch samých lokací, což je otrava. Po chvíli se tak tento element stane značně otravným, takže si budete dávat pozor, abyste neumírali. K dispozici je i survival mód, kde je po prvním úmrtí konec hry. Zde se hraje především na dosažený postup a jeho umístění do online žebříčků. Hra je strašidelná, má spoustu hororových elementů, ale veškerá prostředí, ať už venku nebo uvnitř, jsou jen nepříliš velké chodby. Vizuálně ZombiU nové konzoli dobré jméno nedělá. Londýn sice je dostatečně temný a ponurý, ale tím to hasne. Textury jsou rozmazané, některé předměty vyloženě hranaté a do toho si připočtěte celou řadu grafických chyb. Výborné je, že když na vaši postavu útočí nemrtví,  tak křičí a heká strachy. Zvuky a hudba však jinak také nejsou nic moc.

Fotogalerie
6 fotografií
 

Výborný multiplayer

K likvidování zombies vám dopomůže celá řada zbraní jako postole, puška, brokovnice nebo kuš. Ty si budete moci později dokonce vylepšit. Vzhledem k tomu, že jde o survival horor, munice bude často nedostatek. Budete se tedy muset ohánět kriketovou pálkou a munici používat s rozmyslem. ZombiU je tak survival hororem každým coulem, s originálním, byť frustrujícím pojetím. Kromě hry jednoho hráče je ale přítomný výborný multiplayer, který jen tak nemá obdoby. Kombinuje totiž v sobě prvky střílečky i strategie v reálném čase. Zatímco jeden hráč s wiimotem + nunchukem nebo Pro ovladačem hraje na TV obrazovce a likviduje zombies, druhý je do úrovní umisťuje na dotykovém displeji. Přítomný je klasický versus režim a bitva o vlajky. I když jsou arény malé, u multiplayeru můžete strávit hodiny. Je neskutečně zábavný. Škoda jen, že není přítomný i v online podobě. Po internetu můžete jen umisťovat rady ostatním hráčům do příběhového režimu. I když je ZombiU někdy frustrující a působí trochu nedodělaným dojmem, dokáže vystrašit a to je u hororu to hlavní.

Hodnocení Blesk.cz: 7/10

  

Plusy:

Hororová atmosféra

Opravdový boj o přežití

Funkce dotykového displeje

Návykový a originální multiplayer

 

Minusy:

Nic moc grafika a řada chyb

Frustrace z opakování úkolů a prolézání stále těch samých lokací

Žádný online multiplayer

 

Infobox

Datum vydání: 30. listopad 2012

Platformy: Wii U

Cena: 1599 Kč

Výrobce: Ubisoft Montpelier

Vydavatel: Ubisoft

Distributor v ČR: ConQuest

Jazyk: AJ