Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Černý pytel mu přivodil trauma: Ghana si chce stěžovat na zacházení s jejich studentem

Autor: ČTK, dce - 
16. října 2014
13:54

Ghanský student, který přiletěl do Prahy s rýmou a lehkou teplotou, což je i jeden z projevů eboly, utrpěl ze svého zadržení na pražském Hlavním nádraží trauma. Na zadržení mladého muže si chce stěžovat i ghanská vláda!

Ghanská vláda chce podat formální stížnost na postup českých úřadů při zajištění ghanského studenta, u kterého bylo podezření na nákazu ebolou. Záchranáři mladíka minulou sobotu při odvozu z pražského Hlavního nádraží překryli černou igelitovou fólií, z čehož student prý utrpěl trauma.

Podle BBC incident, jehož záběry se objevily na YouTube, vyvolal zděšení u mnoha Ghaňanů. Student přiletěl do Prahy s projevy lehké rýmy. Na ruzyňském letišti ale nevyhledal doporučenou lékařskou prohlídku a byl následně zadržen na Hlavním nádraží, které kvůli tomu bylo částečně uzavřeno. Podezření na ebolu u něj testy ale nepotvrdily. 

"Ministerstvo zahraničních věcí žádnou stížnost od ghanské vlády zatím neobdrželo. Pokud ji dostane, bude postupovat standardně jako v podobných případech," řekla mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová. 

V Česku zatím byla čtyři podezření na nákazu ebolou, u nikoho se však nepotvrdilo. Kvůli epidemii této smrtelné choroby v západní Africe rozhodla ve středu Bezpečnostní rada státu o zavedení kontrol všech pasažérů přilétajících do Prahy.

Cestující v letadle vyplní příletovou kartu, v níž mimo jiné uvedou, kde se pohybovali v uplynulých 42 dnech, což je dvojnásobek inkubační doby onemocnění ebolou. Pokud v této době navštívili africké státy, kde je epidemie eboly na vzestupu, budou muset vyhledat na Letišti Václava Havla lékaře epidemiologické služby, bude jim změřena teplota a provedeno další vyšetření.