Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Exkluzivní průzkum chudoby pro Blesk: Každý pátý Čech nemá na jídlo!

Autor: map - 
28. ledna 2014
15:42

Chudoba sice cti netratí, ale zkuste si dát dvacet deka cti k večeři! Čtvrtina Čechů se cítí ohrožena chudobou. A pětina lidí si kvůli tomu musí odepřít nějakou základní potravinu! Ukázal to průzkum SANEP pro Blesk.

Chudým je člověk podle evropských statistik tehdy, pokud má měsíční příjem do 9683 korun. V exkluzivním průzkumu pro Blesk se v této souvislosti cítí ohrožena chudobou čtvrtina Čechů.

Nejohroženější jsou v Olomouci!

Nejvíc se přitom za chudé považují lidé na Vysočině a v Olomouckém kraji, kde »ano« či »spíše ano« odpověděla polovina lidí. Nejméně ohroženi nouzí se pak cítí Pražané a po nich obyvatelé Karlovarského kraje.

V metropoli také lidé nejméně znají, co to je muset si kvůli nedostatku financí odepřít nějakou základní potravinu. Vyprávět by jim o tom mohli nejspíš v Ústeckém kraji, kde to zažívá polovina lidí.

Zcela ve shodě se statistickými údaji pak většina Čechů soudí, že ohrožení chudobou začíná na příjmu deset tisíc korun. Ještě šest procent lidí je však ochotno tuto hranici vidět až na skromných čtyřech tisících korun.

Podívejte se, jak je na tom váš kraj:

Musíte sobě nebo svým blízkým odepřít nějaký druh základní potraviny, protože si jej nemůžete dovolit? Musíte sobě nebo svým blízkým odepřít nějaký druh základní potraviny, protože si jej nemůžete dovolit? | Blesk

Považujete se za člověka ohroženého chudobou? Považujete se za člověka ohroženého chudobou? | Blesk



lepabrena ( 16. října 2014 16:21 )

Hrozně se mýlíte. 2. světová válka ukázala, že práce za kapitalismu pro všechny je možná- při válečném plánovaném hospodářství, kdy muži bojují na frontě a všichni práceschopní občané jsou totálně nasazeni. Jinak- pro ostatní- nulovou nezaměstnanost mají také země, které uplatňují přímou demokracii a do země si nepouštějí statisíce Rusáků a Vietnamců, včetně různojazyčných mafií- mohu jmenovat například Švýcarsko.

jaromir123 ( 18. února 2014 15:43 )

Zase jeden houpací kůň.

namoroman ( 28. ledna 2014 19:27 )

Ty jako vždy napíšeš úplně něco jiného než já. Takže Tvoje argumenty jsou nepochopitelné. Přečti si vždycky to co píšu, protože bych chtěl jednou vidět Tvoji odpověď, která by byla k věci a ne někde mimo

abvydavatelstvi ( 28. ledna 2014 19:08 )

V Německu žiji pracovně..... doma jsem na hajence v horách... ale ne v ČR....

abvydavatelstvi ( 28. ledna 2014 19:06 )

To je nejrozumnější řešení když je člověk sám uvařit si na dva tři dny.... na jídle se dá ušetřit nejvíc když má člověk fantazii... do žaludku vám nikdo nevidí... ale je třeba dbát i na vitaminy.... aby tělo nemělo jenom jednostranou chudobnou stravu...

Zobrazit celou diskusi