Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Oběti eboly tlejí v ulicích: Nepohřbívají je, protože se bojí nakažení

Autor: dce - 
7. srpna 2014
08:48

Ebola, která se na západní části africkém kontinentu rozmohla už v březnu, se začíná vymykat kontrole. Nejenže nemoci podléhají už i zdravotníci, kteří mají nemoc v Africe léčit, nyní začali příbuzní obětí odtahovat těla na ulici.

V Liberii se mrtvoly válí na ulicích. V africkém vedru se rychle rozkládají, ale nikdo s nimi nic nedělá. Není to jen strach z nakažení, ale i případná karanténa, která lidem brání mrtvoly uklidit mimo zraky lidí. Příbuzní tak ze svých domů mrtvé prostě odtáhnou na ulici, kde je nechají. Karanténa pro ně znamená rozsudek smrti – věří, že právě zde se nakazí snáz.

To vše je výsledkem přísných ustanovení vlády země. Kromě nařízených karantén byly také zavřeny všechny školy. Ebolu už totiž v západní Africe nepřežilo více než 900 lidí – podle statistik umírá přibližně polovina nakažených. Obyvatelé Libérie se mrtvých snaží co nejrychleji zbavit, ale netuší, že riziko nákazy tak přenášejí dále do ulic.

Video Zprávy: Český strach z EBOLY! A vězení za otravu dcerky fridexem! - redakce Blesk.tv
Video se připravuje ...

Největší strach mají lidé ovšem z rozšíření epidemie do chudých oblastí země. Zde by se nemoc šířila podstatněji rychleji. I kvůli tomu musí být od pondělí mrtvoly páleny. Při tradičních pohřbech se totiž příbuzní těl dotýkají – viru se tak vystavují celé zástupy lidí.

Dva nemocní Američani, kteří byli v posledních dnech převezeni z Afriky do své domoviny, započali léčbu nově vyvinutým lékem proti ebole. Podle všeho je jejich stav i nadále vážný, i když projevují známky rychlého zlepšení. Experimentální lék ovšem nebyl schválen komisí ministerstva zdravotnictví i proto se ho prezident Spojených Států rozhodl do Afriky prozatím neposílat. Vzbudil tím ale vlnu nevole, především mezi Afričany. Zdůrazňuje ovšem, že ebola se nešíří vzduchem, při dodržován určitých zásad se dá velmi jednoduše zabránit jejímu dalšímu šíření. Dodává, že lék, podaný oběma Američanům, byl zatím testován pouze na opicích, pro lidi nemusí být tedy zcela bezpečný, zvláště v Africe, kde mají lidé v těle jiné protilátky oproti Američanům.

zaviracispendlik ( 7. srpna 2014 11:26 )

tedy, až na tu krávu

zaviracispendlik ( 7. srpna 2014 11:25 )

mimořádně s tebou souhlasím

sores ( 7. srpna 2014 10:55 )

Všechny tyhle smrtící nákazy pochází z Afriky! Nakažlivá nemoc Eic zrovna tak! Nikdy nic nepřišlo z Evropy.

itartas ( 7. srpna 2014 09:24 )

Bože ochraňuj nás před morovými ránami!

Zobrazit celou diskusi