Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Ebola se rychle šíří: Za dva dny zabila 58 lidí!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
4. srpna 2014
18:00

Za pouhé dva dny zabil virus ebola v západní Africe 58 lidí. Dalších 117 lidí se nově nakazilo. Celkem je už 826 obětí. Virus se šíří rychleji, než si dosud kdo dokázal představit.

Liberijské úřady dnes po sérii opatření na boj s šířící se smrtelnou chorobu přikázali kremaci všech obětí. Reagují tak na rozhodnutí několika úřadů místní samosprávy, které zakázaly pohřbívat mrtvé na území svých obcí. Těla obětí se tak prý na mnoha místech kupila a stávala se nebezpečnými pro své okolí.

Podle BBC není spalování lidských ostatků součástí liberijské pohřební kultury, těla se většinou ukládají přímo do hrobu. Tento postup však podle liberijských úřadů vedl často k nechtěnému kontaktu s tělními tekutinami zesnulého a následnému přenosu viru.

Spojené státy mezitím oznámily, že do západní Afriky do měsíce vyšlou přinejmenším padesát zdravotnických expertů, kteří se zde zapojí do boje proti virovému onemocnění. Podle šéfa Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí Thomase Friedena je zastavení nemoci u zdroje v Africe nejlepší možností, jak před ní uchránit i samotné Američany.

Podle dnešních údajů WHO stoupl v západní Africe počet obětí krvácivé horečky způsobené virem eboly za pouhé dva dny o 58 lidí, 117 osob se nově nakazilo. Nejvíce mrtvých registruje Libérie s 46, následovaná Sierrou Leone s devíti a Guineou s třemi.

renataren ( 5. srpna 2014 13:07 )

Hlavně je sem netahat v rámci ,,pomoci".... Věčně bílí lidé pomáhají černým, kdy začnou černí ??? Nám také někdo pomáhá ??? Tahle pomoc v nemoci aj. má smysl ten, že se alespoň trochu drží v Africe a nechtějí čerpat štědré sociální dávky v Evropě, na které nepřispěli ani eurem !!!

prycsvladou ( 5. srpna 2014 06:28 )

no vida hned bude o pár bubáků méně

mandat ( 5. srpna 2014 05:04 )

Na Ebolu neni lek. Je riziko se vubec k nemocnym priblizovat. Je to jak mor,nebo syfilis. Trvalo 500 let, nez se nasel lek. Mame se na co tesit.

slider ( 5. srpna 2014 02:19 )

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_population_growth_rate http://www.geohive.com/e arth/his_proj_continent.aspx

slider ( 5. srpna 2014 02:16 )

Super. Min cernochu.  

Zobrazit celou diskusi