Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Smrtící ebola v Americe: Nakaženou ženu převáželi zabalenou od hlavy k patě

Autor: ČTK - 
6. srpna 2014
10:09

Počet obětí smrtícího viru eboly se blíží tisíci. V Africe se nakazili i dva Američané. Oba byly za přísných bezpečnostních opatření převezení do USA. Jejich stav se údajně zlepšuje.

V Africe se ebolou nakazili již dva Američané. První z nich je lékař Kent Brantly, který je již ve Spojených státech, kam ho na specializovanou kliniku v Atlantě dopravil letecký speciál. Brantlyho stav se zlepšuje. V úterý do USA odletěla i zdravotnice a misionářka Nancy Writebolová. Nemocnice v New Yorku v úterý podle agentury Reuters testovala dalšího muže, který vykazoval příznaky této smrtelné choroby.

Podle Anthonyho Fauciho z amerického Národního ústavu zdraví (NIH) by mohla být vakcína proti ebole dostupná už příští rok v červenci. Údajně se už uskutečnily úspěšné testy na opicích. Testování na lidech prý začne již v září. V souvislosti s hledáním léku na zákeřnou chorobu dnes americká televizní stanice CNN přinesla zprávu, že američtí občané, kteří se v západní Africe ebolou nakazili, užili experimentální sérum známé jako ZMapp. Firma Mapp Biopharmaceutical, která ho údajně vyvinula, však prý pacienty upozornila, že lék za sebou má pouze testy na opicích. Podle údajů společnosti přežili při podání léčiva do 24 hodin všichni ebolou infikovaní pokusní primáti.

Podle údajů WHO stoupl v západní Africe počet obětí krvácivé horečky způsobené virem eboly za pouhé dva dny o 58 lidí, 117 osob se nově nakazilo. Nejvíce mrtvých registruje Libérie s 46, následovaná Sierrou Leone s devíti a Guineou s třemi.

Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a krvácení. Není proti němu zatím žádný lék ani vakcína, takže úmrtnost na ni je vysoká. Současná epidemie vypukla v únoru v Guineji a rozšířila i do Sierry Leone a Libérie. Vůbec poprvé se virus objevil v 70. letech v dnešním Kongu. Minulá vážná epidemie v roce 2000 postihla Ugandu, kde se nakazilo 425 lidí. Polovina z nich zemřela.

kukuku ( 6. srpna 2014 20:59 )

A ty máš krátkou hadici nebo's to chytila ?

kukuku ( 6. srpna 2014 18:14 )

Asi budeš něco mezi primátem a primitivem.

dobrotka ( 6. srpna 2014 16:54 )

Tak tahle nemoc radila uz v 70. letech? A amici od te doby spali, ze jeste nemaji vyvinute serum? A nebo spise cekaji az jich co nejvice umre?

zabibol ( 6. srpna 2014 16:50 )

U nás jsou opice taky. Komunistické. Viz kobyla.

andrea666 ( 6. srpna 2014 14:01 )

prej to chytne jenom ten, kterej má velkou hadici a tahle to chytla z té hadice

Zobrazit celou diskusi