Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Strach z eboly v Česku: Žena z Varů, ani student z Ghany ji nemají

Autor: simao, ČTK - 
12. října 2014
09:00

Hned dva případy podezření na smrtící ebolu se vyskytly během soboty. Z Karlových Varů odvezli ženu z hotelu do nemocnice Na Bulovce, policie pak večer uzavřela část Hlavního nádraží v Praze kvůli cizinci, který přicestoval z Ghany. Tomu se na letišti podařilo vyhnout lékařskému vyšetření. I pro něj si přijel speciální tým ve "skafandrech".

Do nemocnice Na Bulovce v sobotu byla převezena další osoba s podezřením na infekční onemocnění. Student přiletěl v sobotu z Ghany na pražské letiště, kde nevyčkal na vyšetření a policie ho následně zadržela na hlavním nádraží, které částečně uzavřela. "Po prohlídce v nemocnici nebyly zjištěny důvody, aby v nemocnici dál zůstával," řekla mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Student přiletěl v sobotu večer na pražské letišti z Ghany, která není na seznamu zemí zasažených ebolou. Na muže upozornil personál, policisté a speciální tým lékařů jej zadrželi až na pražském nádraží. "Jeho projevy byly pouze lehká rýma," řekla Čechová. Původně student směřoval na Bulovku na pozorování. Později mluvčí ministerstva řekla, že byl propuštěn do domácího ošetřování. "Nebyl důvod je držet v nemocničním léčení," řekla.

"Předpokládáme, že je to jiná choroba než ebola," řekl mluvčí Bulovky Martin Šalek, podle něhož nebyl aktivován krizový režim.

Poplach v Karlových Varech

Z jednoho z karlovarských hotelů odvezli v sobotu zdravotníci ženu s možným podezřením na nákazu ebolou. "O převozu do pražské nemocnice Na Bulovce na místě rozhodl epidemiolog," řekla mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Video Žena podezřela na nákazu eboly převezena na Bulovku - David Malík
Video se připravuje ...

Žena měla horečky a symptomy infekční choroby, z Afriky se přitom vrátila před měsícem a půl! "Byl aktivován standardní proces, kdy se zjišťují další kontakty, se kterými byla ve styku," uvedla Čechová. "To podezření na ebolu je spíše malé, nicméně epidemiolog rozhodl, že je na místě opatrnost," dodala mluvčí.

V neděli ráno pak přišla dobrá zpráva. Testy podezření na nákazu ebolou nepotvrdily. Komplikace souvisely s jiným onemocněním.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ixtlil ( 16. října 2014 13:10 )

Tak co se týče studenta, povinnosti lze ukládat jen na základě zákona. Tudíž, nějaká baba v oddělení zavazadel, nemá co ukládat povinnosti, jistě, může mu něco říci,ale nemá žáné pravomoci, je to to samé, jakby hajzlbába na WC na Václaváku měla dojem, že ten a ten vypdá divně a že by se měl nechat vyšetřit. (tak takových tam je a podobně agilní kupodivu nejsou) Takže žádnou povinnost neporušil. Kdyby bylo mu ještě před odletem kapitánem letadsal sdělono, (a kapitán je oprqvdu cosi jako zákonný zástupce státu) že se musí podrobit prohlídce, asi by tak učinil, a již by na něj čekali, takhle to byl úlet, mezitím jim jinde nalezou nakažení pozemní cestou a neodhalí nic.Tto že nějaká bába z úschovny zavazadel kde byl nějaké reklamovat, má nějaký dojem, tak nemůže nic uložit jako povinnost, to by za chvíli mohly ukládat zákonné povinnosti hajzlbáby na WC. Ale ovčané nadšeně hýkají.

mandat ( 12. října 2014 21:17 )

Presne tak. Zavrit hranice.

mandat ( 12. října 2014 21:16 )

To je pravda a oni dokonce i ty opice jedi. Moralka a hygiena jim nic nerika.

mandat ( 12. října 2014 21:15 )

Nejhorsi je, ze ty humalni pomoci konci u politiku na konte, vubec nedorazi tam, kam maji. Bohuzel. S tema nemocema je to fakt. Oni si na hygienu moc nepotrpi, sexualne se styka cela vesnice, kazdy spi s kazdym, tak pak bakterie kvetou a mnozi se. Navic se kontaktuji i s opicema, coz je priserne a navic je zerou. Je to primitivni banda. At si zustanou tam u nich a at vymrou. Budeme alespon osidlovat Afriku.

mandat ( 12. října 2014 21:11 )

Co delaji kontroly na letisti ??????????????????? Za co berpu penize ???????????????? Kdyby byl ten dotycny student nakazen, kolik by stihnul nakazit dalsich lidi ?????????????? Uvedomuje si to vubec nekdo ?????????????????? Proc tu verbes vubec poustite do Evropy ????????????????????

Zobrazit celou diskusi