Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

EBOLA opět v Česku: Ženu na hotelu v Karlových Varech převážejí v horečkách do Prahy

Autor: ČTK - 
11. října 2014
20:34

Česko opět obchází hrozba EBOLY! Jen den poté, co bylo vyloučeno toto smrtící onemocnění u pacienta v Praze, objevilo se podezření na krvácivou horečku u ženy (43) v Karlových Varech. Nyní ji převážejí do Prahy na Bulovku.

Ženu převážejí karlovarští zdravotníci. Pobývala v hotelu Carlsbad Plaza v Karlových Varech. Podle informací České televize se před několika týdny vrátila z Libérie, která je jednou z ebolou nejpostiženějších zemí.

Má vysoké horečky a příznaky vysoce infekční choroby. Zda se jedná o ebolu, řeknou až testy. Může se také jednat například o malárii nebo horečku dengue.

"Byli jsme povoláni k ženě, která podle popisu trpěla infekčním onemocněním. Zdravotníci pro ni proto přijeli s ochrannými pomůckami," uvedla mluvčí karlovarské záchranné služby Petra Bakurová.

Vzorky budou nyní odeslány do Berlína. Dokud nepřijdou výsledky, bude žena umístěna v tzv. bioboxu, tedy v místnosti, která je absolutně izolována od okolí.

Podezření na nákazu měli tento týden zdravotníci i u českého podnikatele, který se před zhruba třemi týdny vrátil z Monrovie v Libérii. Na lékaře se obrátil kvůli horečkám, jiné příznaky eboly ale nevykazoval. V pátek bylo oznámeno, že podezření na tuto smrtelnou nemoc vyvrátil test v Německu.

Ebola se letos začala rychle šířit v Africe. Onemocnění má vysokou úmrtnost, v průměru 60 procent nakažených zemře. Podle informací Světové zdravotnické organizace činil k 5. říjnu počet obětí ve třech nejhůře zasažených zemích, tedy Libérii, Sieře Leone a Guineji, 3879 lidí, přičemž nakaženo jich bylo celkem 8033.

grondt ( 11. října 2014 23:45 )

Já ne. Ten obrázek je krásnej, Ebolka dráček.

franta.onan ( 11. října 2014 23:29 )

Konečně se něco děje! Hurááá! Pochcípáte všichni!

tymitaky ( 11. října 2014 22:51 )

Budeš se divit je a docela velký.

kung-fu-jane ( 11. října 2014 22:49 )

newdawn ( 11. října 2014 22:47 )

Všem, co v poslední době státy s výskytem eboly navštívili, nařídit na tři týdny karanténu. To je takový problém ???

Zobrazit celou diskusi