Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Ebola vyděsila Evropu! Žena s příznaky nákazy zkolabovala v Berlíně

Autor: red - 
19. srpna 2014
14:47

Panika v Německu! Na úřadu práce v Berlíně (230 km od české hranice), se zhroutila žena s příznaky smrtící nákazy virem ebola. 30letá žena ze západní Afriky přiznala kontakt s nakaženými a lékaři ji izolovali. Berlínská policie uzavřela celou oblast, 600 lidí se ocitlo v karanténě. Ebola se naštěstí nakonec nepotvrdila, ale další podezřelé případy hlásí Španělsko a bohužel i náš soused Rakousko.

Mladá žena z Afriky, která do Německa přicestovala z Nigérie, omdlela na úřadu práce  v berlínském městském obvodě Pankow dnes ráno, tedy v době, kdy se na pracáku pohybovaly desítky uchazečů. Podle úřednic vykazovala známky smrtelné nákazy: vysoké horečky a nevolnost. Nemocná žena přiznala, že doma v Nigérii přišla do kontaktu s lidmi nakaženými Ebolou.

Afričanku nejprve přijali v sanitce, pak ji převezli do nemocnice Virchow na speciální oddělení pro infikované, kde ji umístili na izolaci. 600 lidí z úřadu práce muselo do karantény a s hrůzou čekali na výsledky krevních testů. Po několika hodinách všechny propustili domů. V nemocnici zůstávají dva zaměstnanci úřadu a čtyři záchranáři, kteří přišli do přímého kontaktu s nemocnou. „Pacientka nebyla přímo v postiženém regionu. Lékaři předpokládají, že trpí pouze infekčním onemocněním zažívacího traktu,“ uvedla nemocnice v prohlášení.

 „Vzhledem k tomu, že jde o zatím nepotvrzenou nákazu, neplánuje v tuto chvíli ministerstvo zahraničních věcí žádná doporučení. Odhadujeme, že v Německu žije asi 100 tisíc Čechů. Situaci monitorujeme a v případě potvrzení nákazy zareagujeme odpovídajícím způsobem,“ řekla Blesk.cz mluvčí ministerstva zahraničních věcí Johana Grohová ještě předtím, než nákazu vyloučili němečtí experti.

Přijela ze zóny smrti

Podle Světové zdravotnické organizace počet obětí epidemie eboly v západní Africe vzrostl na 1229. Celkem se zákeřnou chorobou nakazilo již více než 2200 osob ve čtyřech zemích. WHO připravuje prý ve spolupráci se Světovým potravinovým programem (WFP) potravinovou pomoc zhruba milionu lidí v karanténních zónách v Guineji, Libérii a Sieře Leone.

Další případ se objevil ve Španělsku

Nový případ podezření na nakažení virem eboly se dnes objevil ve Španělsku. Zdravotníci v baskické metropoli Bilbau uvalili karanténu na muže, který se před časem vrátil z pracovní cesty po Sieře Leone. Ze Španělska je i zatím jediná oběť viru v Evropě. Pětasedmdesátiletý španělský misionář Miguel Pajares zemřel i přes to, že mu lékaři podali experimentální lék ZMapp, který zřejmě zachránil život dvěma Američanům.

Dva možné případy dnes ohlásilo Rakousko. Hornorakouský hejtman Josef Pühringer, že v izolaci jsou kvůli podezření na ebolu dva muži, kteří do země minulou středu přicestovali z Nigérie.

Ebola může být diagnostikována pouze na základě krevních testů. Průvodní příznaky nakažení - horečka a nevolnost jsou velmi podobné běžné chřipce nebo malárii. Virus eboly se přenáší stykem s tělními tekutinami nakaženého, jako je krev nebo hlen.

Podívejte se na videa, jak bychom s Ebolou válčili v Česku!

Video Těchonín, tady se bojuje proti ebole - Jan Jedlička, Jitka Pecharová
Video se připravuje ...

Video Ebola míří do Evropy?! Máme se bát v Česku? - Tomáš Polák, Reuters
Video se připravuje ...

Připravujeme podrobnosti

andrea666 ( 19. srpna 2014 22:11 )

 ebola jde po bambuli

lilien. ( 19. srpna 2014 20:12 )

ty sa musíš ale veľmi zle cítiť, asi ťa nemá kto pomojkať, chudáčik

lilien. ( 19. srpna 2014 19:45 )

za tu vulgarnosť Ti dufam platia.

koko61 ( 19. srpna 2014 19:43 )

lilien. ( 19. srpna 2014 19:42 )

ja som si Ťa zastala, ale nechaj to tak..

Zobrazit celou diskusi