Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ebola v Evropě: Devět otázek a odpovědí k aktuální situaci!

Autor: Pavel Schuster, Jan Doležal - 
11. října 2014
05:50

Hrozba smrtícího viru eboly u českého pacienta se nepotvrdila. Má ale Česko vůbec přehled o turistech, kteří by mohli být nakažení?!

Kolik lidí z rizikových zemí běhá po Česku? Eviduje je někdo?

Ministerstvo zdravotnictví má informace o všech studentech, kteří jsou při návratu individuálně posuzováni. Přehled má i o humanitárních pracovnících a lidech z ambasád. Hůř dostupné jsou informace o turistech či podnikatelích.

Jak vypadalo čtvrteční opatření na Bulovce?

Jakmile Bulovka dostala informaci o pacientovi z Homolky, začaly sanitky převážet pacienty z infekčního oddělení do ostatních pavilonů v areálu nemocnice. Infekční oddělení bylo hermeticky uzavřeno, sloužící lékař spustil bioboxy. Lékaři si oblékli skafandry.

Video Český poplach kvůli ebole: Takový zmatek způsobila... - Tomáš Polák, Petr Soukup, Luděk Mazák
Video se připravuje ...

Co když se projeví nemoc už při návratu v letadle?

Pilot informuje řídicí věž, ta informuje tým zdravotníků. Bulovka se pouští do příprav, na letiště vysílá sanitky. Letadlo přistává a přijíždí na speciální lékařskou stojánku. Pasažéři z letadla procházejí přes teplotní skenery, berou se na ně kontakty. Pasažéři z bezprostředního okolí infikovaného jsou dekontaminováni a odvezeni na Bulovku na pozorování. Do biokomory pak cestuje cestující s podezřením na nakažení ebolou.

Existuje riziko, že se vrátí někdo, kdo by mohl být nemocný, a nikdo by o tom nevěděl?

Ano, ministerstvo nemá přehled o všech lidech, kteří cestují do problémových míst.

Je u muže už diagnostikován stav?

Definitivní diagnóza verifikována není. Projevy, které měl, především horečka, můžou napovídat malarickému onemocnění anebo tropické horečce dengue.

Jaký byl mechanismus poté, co muž přišel s horečkami na Homolku?

Pacientovi odebrali vzorky, a jakmile zjistili, že jde o infekční záležitost, spustil se celý kolotoč. Vyfasoval roušku, byl umístěn do izolace. Mezitím přijela speciálně upravená sanitka, která muže převezla na Bulovku, kde byl umístěn do bioboxu. Odebrané vzorky nemocnice zaslala do institutu Roberta Kocha v Berlíně.

Video Podezření na EBOLU v Česku! Začal platit krizový režim! - David Vaníček
Video se připravuje ...

Jak byli zabezpečeni příbuzní prvního podezřelého?

Všech 10 lidí z rodinného kruhu byznysmena bylo kontaktováno a byli vyšetřeni s negativním výsledkem.

Jak jsou podchyceni ostatní lidé?

Ministerstvo zdravotnictví a zahraničí spolupracují s ambasádami, které turisty upozorňují, aby o sobě dali vědět. Takoví lidé jsou pak informováni o tom, jak se mají chovat.

Je zákaz cestování do takových míst?

Není. Ani v Česku, ani v Evropě, ani nikde ve světě. Je pouze doporučeno, aby lidé tyto oblasti nenavštěvovali, pokud nemají výjimečný důvod.

marasnajdr ( 11. října 2014 14:33 )

Přední český vakcinolog (sic!) Prymula v rozhovoru s Drtinovou zcela vážně tvrdil, že jediná vakcína na Ebolu, která je nejdál, nefunguje u černochů, prý asi kvůli melaninu (http://video.aktualne.cz/dvtv/svet-ebolu-podcenil-afriku-musime-izolovat-rika-vakcinolog/r~98da43da 4fd911e4ab650025900fea04/) Přitom si tuhle informaci vymyslel satirický web jako spoustu jiných kravin, které publikuje jen pro zábavu lidí. Tak to opravdu máme odborníky, na které se můžeme opravdu, ale opravdu plně spolehnout http://www.tribune.cz/clanek/34123/diskuse#p144858

cernykondor ( 11. října 2014 12:37 )

To je právě ta situace, kdy špatná organizovanots a zpožděné reakce mohou stát životy. Když si někdo udělá zjevně legraci,když kýchne a prohlásí,že má ebolu, tak nebudu dělat poplach. Ale když vedle mne bude člověkv akutním stavu , evidentně schvácený horečkou, tak budu konat.

Zobrazit celou diskusi