Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Miminko zemřelo 4 hodiny po povinném očkování: Úřady stoply 60 tisíc dávek

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: dce - 
24. září 2014
10:43

Teprve čtyřměsíční kojenec zemřel pouhé čtyři hodiny po podání hexavakcíny. Ústav pro kontrolu léčiv okamžitě pozastavil distribuci jedné šarže vakcíny Infarix hexa a v současné době vyšetřuje nežádoucí účinek této látky. Spojitost mezi úmrtím a vakcínou ale zatím nebyla prokázána.

Od roku 2007 je očkování hexavakcínou v Česku povinné. Čtyři dávky látky mají chránit dítě proti celé řadě nemocí jako je tetanus, černý kašel, žloutenka typu B nebo například poliomyelitidě. Pro organismus dítěte je toto očkování poměrně náročné, ale vedlejší účinky jsou velmi mírné. Proto je úmrtí dítěte prošetřováno s nejvyšší obezřetností.

Dítě zemřelo teprve čtyři hodiny po podání třetí dávky vakcíny – rodiče ho našli nedýchajícího, jak informoval server idnes.cz. Dvě předchozí dostalo mimo Českou republiku, protože se jednalo o cizince.

„Časově to neodpovídá alergické reakci. S vysokou mírou pravděpodobnosti šlo o syndrom náhlého úmrtí kojence, který v podmínkách České republiky postihne za rok dvacet dětí,“ prohlásil vakcinolog. Šarže, kterou bylo dítě očkováno, pochází z února letošního roku, děti jí mohly být očkovány mezi květnem a srpnem. Bylo v ní asi 60 tisíc dávek!

Šarže ovšem byla testována – v Belgii nenašli žádné poklesy v kvalitě. Nyní prochází dalšími testy, pokud nebude zavinění smrti očkováním prokázáno vrátí se opět na trh. V současné době se také čeká na pitvu dítěte. Do dnešního dne bylo hexavakcínou očkováno více než tři miliony dětí a podobné případy nejsou známy.

Starsign1981 ( 28. května 2017 14:47 )

Jak může pisatel tohoto článku uvést, ze vakcína byla použita na 3 miliony děti když statistiky od roku 2007 uvádějí zhruba 100 tis deti narozených ročně to mi dává něco přes milion! Do roku 2017! Faktické chyby.očkování přináší rizika a rodičům se nedostává dostatek informací ze strany pediatru.A jestliže stát nebere zodpovědnost za poškozené děti tak se nemůže divit když rodiče odmítají očkovat. A to, ze deckam nedávají možnost docházet do školky a jezdit na lyžařky to je diskriminace. V Německu můžou normálně a jak to ze zaměstnanci skolek také nemají povinnost být řádně proockovani?

alenam ( 24. září 2014 20:13 )

Místo čtyř očkování dvacet čtyři? To tu nikdy nebylo. Co pamatuji, používala se trojkombinace proti záškrtu, dávivému a černému kašli a hepatitidě B. Tetanovka a proti obrně bylo očkování extra a proti meningitidě se neočkovalo vůbec, na což spousta dětí zle doplatila.

kurnika ( 24. září 2014 17:37 )

Očkování může dopadnout strašně. Jednou mi jeden pán vyprávěl, že jeho neteř po očkování zcela ochrnula.

.abcd.abcd. ( 24. září 2014 16:26 )

Co je ti po tom, ty jsi už vyloženě spostá krá.va, drž hubu ty svi.ně vylitá.

.abcd.abcd. ( 24. září 2014 16:26 )

Proboha drž hubu fortuno debilní, ty jen číháš kdo kde udělá chybu a pak se do něho pustíš na místo taktně upozornit.

Zobrazit celou diskusi