Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Chlapeček, kterého rodiče zdrogovali pervitinem: Jeho orgány zachrání dětem životy!

Autor: shp - 
24. září 2014
09:59

Chlapečka, kterého rodiče zdrogovali a otec ho poté upustil na zem, už lékaři nedokázali zachránit. Čtyřměsíční Klaudius však sám zachrání životy jiných dětí. Jeho orgány plánují doktoři použít při transplantacích u malých pacientů.

Lékařské konzilium prohlásilo v pondělí Klaudia za mrtvého. Chlapeček byl několik dnů na přístrojích, které udržovaly jeho životní funkce. Prodělal totiž mozkovou mrtvici, kterou mu způsobil jeho otec Miroslav (43), když mu při přebalování spadl na zem a utrpěl závažné zranění.

Doktoři ale kromě toho zjistili, že bylo dítě silně zdrogované. „V moči se prokázal amfetamin a pervitin,“ řekl náměstek Jozef Kubík. Otec i matka dítěte jsou přitom pro policii známou firmou, oba byli v minulosti trestáni kvůli drogám.

Chlapečka nyní udržují na přístrojích jen kvůli darování orgánů. Konzilium, ve kterém byl neurolog, anesteziolog a lékař ve službě totiž rozhodlo, že je Klaudius mrtvý. „Šlo o systém vyšetření, který prokázal, že aktivita mozku vyhasla, tím jsme si museli být jistí. Bylo to těžké rozhodnutí,“ prohlásil lékař z fakultní nemocnice v Banské Bystrici.

S transplantací některých orgánů souhlasil i otec Klaudia. „I u takto malých dětí čeká na vhodné orgány mnoho zájemců. Nejčastěji jde o srdce, plíce, ledviny, někdy i slinivku či oční rohovky,“ dodal doktor. Lékaři si však musí být jistí tím, že orgány určené k transplantaci nebyly poškozeny drogami.

janina7777 ( 22. října 2014 13:51 )

janina7777 ( 22. října 2014 13:51 )

protože rodiče rozhodují a darování orgánů, pokud umřeš ty vykuchaj tě jak králíka pokud nejsi v registru dárců nesouhlasících s posmrtným odběrem orgánů

bleskdiskuze ( 24. září 2014 17:27 )

Jak můžou lékaři žádat o darování orgánů chlapečka člověka, který mu přivodil smrt?

mememumu ( 24. září 2014 15:27 )

Jasně, svoje dítě bys nechal raději umřít. Protože dětských orgánů je spousta a ty si můžeš vybírat. I když, pokud je tvoje dítě po tobě, tak žádná škoda.

xcarodejka ( 24. září 2014 14:29 )

Když už bohužel tací zakládají rodiny, mají jim dítě honě rychle odebrat a je dát na léčení. Tady například odebrali IB syna, kterému bylo v té době 16 roků a mohl naopak svou matku ohlídat. Sporné rozhodnutí.

Zobrazit celou diskusi