Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tváře dělníků, které zavalil most: Rodina je musí identifikovat podle řetízků a tetování

Autor: čad - 
8. září 2014
05:15

Příbuzné dělníků, kteří ve čtvrtek našli smrt pod zříceným mostem ve Vilémově na Havlíčkobrodsku, čekají dnes nejtěžší okamžiky v životě. Musí identifikovat těla svých blízkých. Oběti zatím neměly na veřejnosti svá jména. Teď je však již jasné, o koho se jedná. Pod mostem zahynuli Josef, Jiří, Milan a Luděk.

Dělníky ve Vilémově zavalil most, čtyři zemřeli. Jak staří byli tihle muži, měli rodiny? Více informací by měla policie říci dnes. Příběh jednoho z nich však již uveřejnil slovenský Nový čas.

Jde o Milana Meliše z Turčinskych Kľačian. Nejmladší ze tří bratrů, svobodný, bezdětný, žil v rodinném domě s rodiči, ovšem vyrážel na podobné pracovní zakázky i do Česka. "Našel smrt ve své vysněné práci. Byl šťastný, že konečně dělá práci, jakou chtěl," popsal jeho zdrcený bratr Dušan (48).

Jak Blesk.cz zjistil, kromě Meliše na stavbě pracovali a zahynuli ještě Josef N. (asi †35) z Dobřan na Plzeňsku, Jiří P. (asi †28) z Teplé na Chebsku a Luděk B. ze Žlutic na Karlovarsku. Oba zranění, kteří neštěstí přežili, pochází ze Slovenska. Pětapadesátiletý Jan byl již propuštěn do domácího léčení, jeho o devět let mladší kolega Eduard, původem z Prešova, zůstává v nemocnici. Je však mimo ohrožení života.

Video Nagyová bojuje: Rakovina v rodině! A zřícený most kvůli kšeftu? - Blesk TV
Video se připravuje ...

Rodiny míří na identifikaci těl

Pro rodiny obětí přitom přichází velmi těžké chvíle. Příbuzné čeká identifikace těl. „Vyšetřovatel nařídil soudní pitvy, teprve po jejich ukončení bude možné provést ztotožnění těl,“ uvedla včera policejní mluvčí Dana Čírtková. Policisté však už mají víceméně jasno. Provedené zkoušky DNA prokázaly identitu obětí. Přesto příbuzní musí protokolárně jejich těla ztotožnit.

Co to znamená, si většina z nás nedokáže představit. Podle informací Blesk.cz utrpěli dělníci velmi devastující zranění. „Rodina se k identifikaci zve vždy, když jsou markantní znaky, dle kterých můžou mrtvého poznat. Ať už jde o tetování nebo přívěšek, který mu dali, třeba nějaký křížek a podobně. Pokud je identifikace sporná, dělá se test DNA,“ uvedl emeritní policejní rada Miloslav Dočekal.

Nakonec na identifikaci dorazili jen slovenští příbuzní dělníků. „Je tomu skutečně tak, příbuzní českých dělníků odmítli z psychických důvodu identifikaci těl,“ potvrdila Blesku mluvčí krajských policistů Dana Čírtková. „Účast na identifikaci přislíbil v pondělí pouze bratr slovenského dělníka,“ poznamenala mluvčí. Lékaři a kriminalisté se tak budou muset spolehnout pouze na výsledky testů DNA obětí. „V tomto případě budou výsledky ztotožnění známi nejdříve ve středu,“ dodala policejní mluvčí.

Kšeftovali s mostem?

Jsou 4 mrtví a 2 zranění oběťmi kšeftu? Most měl být zbourán. Svědci ale tvrdí něco jiného. „Dělníci říkali, že most musí rozebírat motykami a lopatami, a každý kámen očíslovat, aby mohl být prodán,“ tvrdí senior z Vilémova. Podobně mluví i starosta Jiří Lebeda: „Také jsem to slyšel, že ho chtěli prodat.“ Zástupce stavební fi rmy Bögl & Krýsl jen řekl, že rodiny pozůstalých byly kontaktovány. „Dál se k tomu nebudu vyjadřovat,“ uvedl bezpečnostní technik Tomáš Achsl.

decathlonova-matka ( 8. září 2014 11:11 )

neměli by tu být spíš fotky majitelů firmy ,,Bögl & Krýsl,, ?

dyskrymynacjia ( 8. září 2014 07:38 )

Jak jinak, ternýrku, a jinak úspěšný den na diskuzích, předpokládám, že dneska prrdel už nezvedneš

abcd.adcb ( 8. září 2014 07:06 )

Vždycky podle ternýrek, Blesku!

Zobrazit celou diskusi