Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Šest mužů těsně předtím, než je zavalil most

Autor: ljš, čad - 
5. září 2014
13:25

Čtyři mrtví a dva vážně zranění, to je děsivá bilance tragédie, ke které došlo včera odpoledne v Vilémově na Havlíčkobrodsku. Blesk.cz se podařilo získat fotografie, na kterých je vidět skupina dělníků jen několik desítek minut předtím, než se na ně zřítil most.

Pod mostem se v momentě, kdy byla fotografie pořízena, nacházelo celkem sedm osob. Všichni jsou oblečení v reflexních vestách, jen dva ale mají na hlavě ochrannou helmu. Zřejmě právě poslouchají pokyny od vedoucího pracovníka, který je otočen zády a jako jediný nestojí pod mostní konstrukcí. Ten na místě v době, kdy se most zbortil zřejmě nebyl.

Podle dostupných informací si dělníci práci rozdělili tak, že tři Češi pracovali na jednom břehu potoka, jehož voda protékala ve skruži uprostřed, a tři Slováci na druhém. Takto rozděleni jsou už na fotografii. Neštěstí však přežili pouze dva z nich, oba ze Slovenska.

Přímo v polovině mostu, tedy v místě, kde se o několik desítek minut později  klenba rozlomila, stojí bagr, který měl v osudný den obnažovat mostní pilíře. V momentě, kdy k neštěstí došlo, ale na mostě nebyl. Nacházel se na jednom z jeho konců.

Video Zřícený silniční most na Havlíčkobrodsku opravuje jako subdodavatel společnost Bögl - Blesk - Jiří Čada
Video se připravuje ...

To potvrzuje také svědectví místních. „Ještě v jednu odpoledne stál přímo na mostě těžký bagr. Pak sjel a začal odbagrovávat z okrajů mostu zeminu. Naložil dvě tatry a pak to spadlo,“ řekl Blesku jeden z nich. Podle něj za neštěstím stojí právě odhrnování půdy od pilířů, půda v okolí byla totiž po deštích silně podmáčená.

gabcakovamatinka ( 5. září 2014 23:19 )

Neskutečné, že stavební firma ,,smrt,, ještě něco staví...Tři mosty jim padli a oni pořád fungujou!!! Zavřít je až zčernaj! Co ty rodiny a deti co po nich zustali? To jsou pro média jenom ,,mrtví,, ale pro někoho je to táta a manžel, brácha....

dfghjk ( 5. září 2014 22:09 )

To není otázka předpisů, ale naprostá tupost všech, co se na té stavbě pohybovali, kdyby aspoň někdo z nich měl elementární cit pro statiku, musel by si toho všimnout a říct chlapi pozor, boční opory se odbagrovat nesmí, ty tu klenbu drží, jestli to uděláme, tak to určitě spadne. Bohužel tam nikdo takový nebyl. Tak to odbagrovali a ono to spadlo.

deratizator ( 5. září 2014 20:03 )

Ty si raději, ty idiote, zjisti jaký je význam a definice slova žoldák, ať tady ze sebe neděláš blbla.

dfghjk ( 5. září 2014 16:20 )

Na fotce, kde je vidět bagr odstraňující zeminu na jedné straně mostu, je také vidět, že odspodu je tato strana podepřena svislou výdřevou. Jasný důkaz, že práci tam řídil naprostý diletant. Pevnost klenby, obzvláště tak ploché jako v tomto případě, je závislá výhradně pevném stranovém zapření konců oblouku. Svislé podpěry nemají žádný smysl. Jakmile bagr odstranil zeminu, muselo to spadnout. Říká se o mrtvých jen dobré, ale museli tam být samí hlupáci, toto by mělo dojít každému, kdo je aspoň trochu profesionální stavař.

marais ( 5. září 2014 15:48 )

Na starém mostě stojí bagr a pod ním běhají chlapi, to nikoho nenapadlo, že most může povolit ? Kde byl stavební dozor? Trestuhodné...

Zobrazit celou diskusi