Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ebola se blíží k Česku: V Rakousku izolovali ženu po návratu z Afriky

Autor: ČTK - 
3. září 2014
15:52

Smrtící virus krvácivé horečky se možná znovu přiblížil českým hranicím. Rakouské úřady dnes oznámily, že se ve Vídni objevil první případ podezření na ebolu. 45letá žena po návratu z Nigérie musela být převezena s vysokou horečkou a bolestmi hlavy a kloubů na speciální oddělení jedné z místních nemocnic. S napětím se čeká na výsledky krevních testů.

"Pacientka je v izolaci," oznámili stručně zdravotníci Nemocnice Císaře Františka Josefa. Podezření na ebolu prý zatím nebylo možné potvrdit ani vyvrátit. Lékaři již údajně odeslali krevní vzorky odborníkům do Hamburku. Výsledky testů by měly prý být známy do 48 hodin.

Zákeřná choroba řádí v Guineji, Sieře Leone, Libérii a Nigérii. Jeden případ se objevil i v Senegalu. Pravděpodobně nezávisle na západoafrickém ohnisku propukla epidemie eboly také ve středoafrickém Kongu.

Případy podezření na onemocnění se v Evropě zatím nikdy nepotvrdily: testy většinou prokázaly malárii, která na počátku vykazuje stejné symptomy. Na ebolu v Evropě zatím zemřel pouze španělský misionář Miguel Pajares, kterého úřady převezly do země přímo ze západní Afriky. Dnes byl z londýnské nemocnice po úspěšné léčbě mimo jiné také experimentálním lékem ZMapp propuštěn devětadvacetiletý Brit William Pooley.

Světová zdravotnická organizace (WHO) uvedla, že virem, proti kterému zatím neexistují žádný oficiálně schválený lék či vakcína, onemocnělo k 26. srpnu v západní Africe nejméně 3069 lidí. Z nich více než 1550 již zemřelo.

Video Ebola míří do Evropy?! Máme se bát v Česku? - Tomáš Polák, Reuters
Video se připravuje ...

Video Těchonín, tady se bojuje proti ebole - Jan Jedlička, Jitka Pecharová
Video se připravuje ...

 

maruch ( 3. září 2014 16:42 )

Nikoho z Afriky nepouštět do Evropy.Leda po pobytu v karanténě.A autor článku zpět do školičky. " S napjetím se čeká na výsledky krevních testů."

irvajn ( 3. září 2014 16:20 )

Bože, čekají S NAPJETÍM

kamii ( 3. září 2014 16:14 )

Proč to sem vůbec pouští ? Prostě nepouštět sem nikoho z těchto zemí. Jestli tam chtějí být, ať tam zůstanou. Je to velké riziko.

Zobrazit celou diskusi