Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Teroristé ze skupiny Islámský stát: V Sýrii unesli Američanku!

Autor: ČTK, haj - 
26. srpna 2014
22:33

Nedávno islámští radikálové vyděsili veřejnost zveřejněním videa popravy amerického novináře Jamese Foleyho. Nyní vyšlo najevo, že radikálové ze skupiny Islámský stát (IS) vězní již od loňského roku další Američanku!

Šestadvacetiletá žena působila v Sýrii jako humanitární pracovnice a lidé z IS ji zadrželi loni. Její příbuzní nechtějí jméno zveřejnit z obav o bezpečnost dívky. Podle amerického tisku za ni IS požaduje přes šest milionů dolarů jako výkupné.

Foley byl zadržen v listopadu 2012 a únosci za něj údajně chtěli nejdříve také vysoké výkupné. Na videu zachycujícím jeho smrt se objevil další americký novinář Steven Sotloff. IS pohrozil, že zabije další Američany, budou-li USA pokračovat v náletech na pozice této skupiny v severním Iráku.

IS letos vyhlásil chalífát v severní Sýrii a v Iráku. USA pomáhají irácké armádě v boji proti IS nálety na pozice radikálů; nad Sýrií chtějí Američané prozatím zahájit pozorovací lety. USA pohřešují v Sýrii také další své občany, ale jejich věznitelem není IS, nýbrž jiné radikální skupiny.

Nedávno propuštěného Petera Curtise zadržovala fronta An-Nusra, která je soupeřem IS v Sýrii. Od roku 2012 je pohřešován novinář Austin Tice a předpokládá se, že i on je v rukou An-Nusry. Podle novinářských organizací bylo v Sýrii od začátku konfliktu v roce 2011 zabito 52 žurnalistů. Dvaceti čtyřem z letos zajatých novinářů se podařilo dostat se na svobodu.

harcer ( 11. října 2014 18:17 )

Jakožto humanitární pracovnice teď může pomoct rozmnožit počet islamistů o odhadem tak 20kusů pokud ji dřív neukamenují pro odmítání spolupráce

Zobrazit celou diskusi