Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dal mi zbraň do kapsy a hlídal záda, kdyby se to pohnojilo, vzpomínal generál na hrdinu

Autor: simao - 
24. července 2014
05:02

Dal mu do kapsy pistoli a řekl, ať se brání, kdyby vznikly problémy.. A že mu přijdou zachránit krk. Generál Aleš Opata zavzpomínal na to, jak se na misi bavil před nebezpečným jednáním s Afghánci s Jaroslavem Lieskovanem (†39), vojákem, který měl v úterý pohřeb. Jako poslední z pěti padlých hrdinů.

Byl to poslední z pětice pohřbů, poslední z rozloučeních s padlými hrdiny z Afghánistánu, kteří přišli o život po útoku sebevražedného atentátníka u základny Bagrám.

V Hradci Králové se lidé loučili s "Lessym", "Lesákem" či "Šamanem", jak se přezdívalo Jaroslavovi Lieskovanovi. S vojákem, který na rozdíl od svých kamarádů žil o několik dní déle. Po útoku totiž bojoval v armádní nemocnici o život, podstoupil čtyři akutní operace a také převoz do Česka. Ve své vlasti však nakonec zemřel. Zranění byla příliš devastující.

Vzpomínku na něj přidal i generálmajor Aleš Opata, který připomněl, že byl zkušený voják Lieskovan na misi celkem osmkrát, z toho na půlce výjezdů právě v Afghánistánu. "Lessy" sloužil celkem 19 let, zůstaly po něm tři děti a nejmladšímu je půl roku...

S generálem spolu zažili dramatické okamžiky i v minulosti. "V roce 2007 jsem byl velitelem jednotky výsadkářů nasazené v Afghánistánu a Lessy tam nechyběl. Jednou jsem byl pozván místním guvernérem na jednání. Lessy byl se svými vojáky součástí jednotky, která odpovídala za naši bezpečnost. Na místním stadionu nás očekávaly tisíce lidí. Bylo jasné, že jako host nemohu jít na tribunu v kompletní balistické ochraně a s puškou v ruce. Začal jsem se odstrojovat, když ke mně přišel Lessy a říká, zda jsem se nezbláznil. Vysvětlil jsem mu, o co jde, on mi dal do kapsy pistoli a prohlásil, že kdyby se to "pohnojilo", tak bojuj a my si pro tebe přijdeme. Z tribuny jsem následně zahlédl sedět na střeše jednoho z kalátů Lessyho s útočnou puškou v ruce. Hlídal mě. Byl jsem na něho a na jeho vojáky hrdý, věřil jsem jim,“ uvedl Opala ve smutečním projevu.

Video Pohřbili posledního hrdinu. Zůstal po něm půlroční syn! - Jan Jedlička, Jitka Pecharová
Video se připravuje ...

"Každé své vyslání do operace bral velmi vážně. Říkal, že jde dělat práci, na kterou se celý život připravoval," dodal brigádní generál.

S Lieskovanem se rozloučili pozůstalí, kamarádi a známí, u rakve promluvil kromě Opaly i ministr Martin Stropnický. Čtyři Lieskovanovi padlí spolubojovníci byli pohřbeni v minulých dnech. Ivo Klusák měl pohřeb v Jičíně, Jan Šenkýř v Hradci, Libor Ligač v Týništi nad Orlicí a Daniel Beneš v Chomutově. Všichni byli posmrtně povýšeni. Lieskovan do hodnosti štábního praporčíka a od ministra dostal vyznamenání Kříž obrany státu in memoriam.

mak ( 23. prosince 2014 18:51 )

"Jednou za čas se páni ustrnou a přijdou poklečet, je to trapas, když s pózou mistrnou zkoušejí zabrečet, pak se zvednou a hraje muzika písničku mizernou, ještě jednou se trapně polyká nad hrobem s lucernou. Co tady čumíte? Zkoušíte vzdechnout, copak si myslíte, že jsem chtěl zdechnout?"

zelena.karkulka ( 24. července 2014 22:39 )

je v pekle,to si buď jistá

zelena.karkulka ( 24. července 2014 22:34 )

kdyby opravdu chtěli pomáhat lidem,půjdou makat někam do hospicu

zelena.karkulka ( 24. července 2014 22:34 )

zelena.karkulka ( 24. července 2014 22:33 )

Njn, a ono se to pohnojilo Čumí jak vrah a je to vrah

Zobrazit celou diskusi