Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Pohřeb hrdiny z Afghánistánu Jana Šenkýře (†38): Byla to jeho první mise...

Autor: sch, šim - 
18. července 2014
09:42

Desátník Jan Šenkýř (†38) byl v armádě osm let, než byl vyslán do své první zahraniční mise. Skončila pro něj však tragicky. Spolu se čtyřmi kolegy a kamarády zahynul rukou sebevražedného atentátníka. Dnes se s ním loučí na tisíc lidí, rodina, přátelé a také armáda...

Pohřeb začal v obřadní síni v Kuklenách v Hradci Králové, kam se sešlo na tisíc smutečních hostů, v 9:10 přeletem dvou vojenských vrtulníků. Poté se nejbližší pozůstalí a přátelé přesunuli do obřadní síně.

Před domem smutku byla nastoupena také Šenkýřova jednotka, 43. výsadkový prapor. Kromě vysokých představitelů armády je mezi oficiálními smutečními hosty také senátor Přemysl Sobotka.

Obřad začal za zvuků písně Karla Kryla Morituri te salutant (Jdoucí na smrt tě zdraví) v podání zpěváka Daniela Landy. Hrají také jeho skladby Muži s padáky a Pozdrav z fronty. Nad rakví následně promluví Šenkýřův kamarád Tomáš Jeníček.

Video  Na první misi si šel pro smrt: Pohřbili druhého hrdinu!  - Pavel Schuster, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Během smutečního rozloučení byl Šenkýř, stejně jako včera první pohřbený David Beneš (†28), povýšen z hodnosti desátníka in memoriam do hodnosti štábního praporčíka. Zazněla také česká státní hymna a po skončení obřadu byla před síní pěti vojáky vypálena čestná salva.

„Byl to nejlepší kluk, kterého jsem kdy poznal a potkal. A jsem za to velmi rád. Protože takového kamaráda už nikdy mít nebudu. Byl to vynikající voják. Sloužil rád, bavilo ho to. Dělal to všechno pro svoji zemi,“ řekl novinářům desátník Tomáš Jeníček, řidič 1.výsadkové čety na druhé výsadkové rotě v Chrudimi.

Dnes se uskuteční také pohřeb třetího padlého vojáka - desátníka Libora Ligače. Smuteční rozloučení se uskuteční ve 13 hodin v Týništi nad Orlicí. Četař Ivo Klusák bude mít pohřeb 21. července v Jičíně. Rotmistr Jaroslava Lieskovana, který zemřel až v pondělí po převozu do Česka, bude pohřben v úterý 22. července v Hradci Králové.

Video  Čestná salva na památku padlého vojáka Jana Šenkýře, který zahynul v Afghánistánu  - Pavel Schuster
Video se připravuje ...

anelumi ( 19. července 2014 08:07 )

ja jsem nikdy netvrdila, ze souhlasim s temito misemi. Ale je to jejich prace a situace tam je opravdu tragicka. A svoji praci delaji poctive. Bohuzel opravdu pokud se jim necha ve vsem volnost, tak mohou byt cobydup docela blizko nas, pak to bude i za nase rodiny. A nejdou tam tak docela dobrovolne, ale z rozkazu velitelu, potazmo vlady, takze neni na miste kritizovat prave tyto chlapy - uz vubec ne tak ponizujicim zpusobem, v tom mi jiste kazdy slusny clovek da za pravdu. Je na miste projevit svuj nazor, kazdy mame na nej narok, ale melo by to byt ve vsi slusnosti. Znam osobne nekolik lidi z Afg (lekar, inzenyr....), velmi slusni a inteligentni lidi,ziji ve vsi slusnosti v cechach a na slovensku - a takovi tam take rukou teroristy umiraji. Tamni chudina nema na to, aby sami proti zlu bojovali.

anelumi ( 19. července 2014 05:22 )

R.I.P. - VŠICHNI JSOU TO HRDINOVÉ !!!! Pokud se pod toto odváží někdo napsat ty hnusárny, je to fakt ubožák.

anelumi ( 19. července 2014 05:22 )

Všichni jsou hrdinové - jsou tam i za nás, za naše děti, vnuky. Je jiná doba, než tady zmiňujete cosi co bylo před x-lety. Teroristé se rozmáhají po celém světě, neštítí se dělat zle i v neutrálních státech. Konečně si to uvědomte. Za naši svobodu od fašistů také bojovali Kanaďané.... atd. mohli říct je nám po nich houby. A to fašismus nebyl tak krutý (i když krutý byl) proti tomuto zvěrstvu. Uvědomte si, že jsou tam slušní lidé, ženy, děti - mimo těch fanatiků, mezi které po čtení těchto příspěvků počítám polovinu z vás tady. Fanatici, zlí, nenávistní, závistiví - taková společnost spěje k tomu, aby nakonec teroristy a jim podobné blázny přijala za své. Proti zlu je nutno se ozývat, ať je to kdekoliv.

zelena.karkulka ( 18. července 2014 22:49 )

Když jsme byli ve Varšavské smlouvě,rusové byli v Afghánu a nechtěli po nás,abychom se zúčastnil!!!

anelumi ( 18. července 2014 22:47 )

čím kdo zachází - tím také schází. Jen hloupý, nafoukaný a zlý člověk může pronést takovýto nesmysl.

Zobrazit celou diskusi