Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pošta bude dodávat léky: Čekají nás ještě delší fronty?

Pošta chce začít s distribucí volně prodejných léků na vesnicích (Ilustrační foto)
Pošta chce začít s distribucí volně prodejných léků na vesnicích (Ilustrační foto)  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ČTK, ljš - 
23. července 2014
11:50

Jedni se těší, že už nebudou muset pro léky jezdit do města, druzí se chytají za hlavu! Česká lékárnická komora dokonce označila záměr České pošty objednávat a doručovat na vesnicích léky za hazard. V diskusích se zase objevují názory, že by se pošťáci spíš měli zaměřit na zlepšení svých stávajících služeb.

Dlouhé fronty, ztracené dopisy a poškozené balíky. Po Českých drahách je  pošta asi nekritizovanějším státním podnikem v zemi. Přesto se hodlá neohroženě pustit do velmi kontroverzního projektu. Zvažuje, že by na venkovských pobočkách začala přijímat objednávky na volně dostupné léky a potravinové doplňky a následně je doručovala.

Zatímco starší obyvatelé na odlehlých vesnicích novou službu vítají, protože by jim výrazně usnadnila život. Na internetu za to pošta sklidila pořádnou vlnu kritiky. "Zrovna včera jsem stál na poště nejmíň půlhodinovou frontu. O doručování se zpožděním a rozbitých balících ani nemluvím. Kdyby se radši starali o to, co mají, a dělali to pořádně," rozčiloval se jeden z diskutujících na sociální síti. "Kdo z vás se nikdy nesetkal s pošťáky doručujícími doporučené dopisy, co z lenosti ani nezkoušeli, zda je, či není adresát doma? A podobné doručovatele má pošta stále ve svých službách," přidal se další.

Proti nápadu se ohradila i samotná Česká lékárnická asociace. Podle ní jsou léky zboží zvláštní povahy a je třeba s nimi tak i nakládat.  "Přestože Česká pošta zcela zjevně nedisponuje příslušnými prostory ani personálem k poskytování zdravotních služeb, snaží se klamavým způsobem vyvolat ve veřejnosti dojem, že tomu tak je a že bude provozovat skutečnou lékárnu. Tedy zdravotnické zařízení, které je podle právních předpisů místem poskytování zdravotní péče farmaceuty a farmaceutickými asistenty, vysokoškolsky a středoškolsky vzdělanými a atestovanými odborníky," uvedl prezident komory Lubomír Chudoba.

Podle mluvčího pošty Iva Mravinace se ale jedná o nepochopení. Pokud si v současnosti zákazník objedná volně dostupný lék nebo doplněk na internetu, pošta mu jej doručí. Novinkou tak je pouze možnost objednání léku na poště.

"Protože je celý projekt zaměřen na vesnice a odlehlá místa, kde lékárny nejsou, chceme nabídnout těm, kteří s internetem nemají dostatečně zkušenosti možnost objednat léky přímo na poštovní pobočce. Protože jde zejména o naše starší spoluobčany, projekt má také silný sociální aspekt," uvedl Mravinac.

Co si o nápadu České pošty distribuovat volně prodejné léky myslíte? Svůj názor můžete vyjádřit v diskusi pod článkem.

ivoadler ( 3. ledna 2015 12:00 )

Doležalová za pultem v lékárně? Neuvěřitelné! Možná tak najde pořádnýho chlapa a ne na VIP večírkách.

czrus ( 24. července 2014 19:03 )

Věci se nejspíš dávají do pohybu. Novinářka a členka CFR ve Washington Post ostře kritizuje přístup Západu v ukrajinském konfliktu http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Veci-se-nejspis-davaji-do-pohybu-Novinarka -a-clenka-CFR-ve-Washington-Post-ostre-kritizuje-pristup-Zapadu-v-ukrajinskem-konfliktu-327948

jana1313 ( 24. července 2014 12:26 )

Myslíš že je všude místní doktor? A pojedeš si bůhví kam k doktorovi třeba pro ibalgin nebo stoptusin když tě pro něj stejně pošle do lékárny? Myslíš že může mít lékař plnou ordinaci volně prodejných léků?

jana1313 ( 24. července 2014 12:23 )

Přečti si zákon o prodeji léků. V konzumu se mohou prodávat pouze výživové doplňky a některé masti. Například léky na bolest, kašel, proti rýmě a další rozhodně ne. Ty mohou prodávat pouze lékárny a zásilkové služby s patřičnou licencí. Co se netu týká, přečti si v článku proč a komu má být tato služba určena a neplácej.

jana999 ( 24. července 2014 09:10 )

umím si představit, že mu pár zákazníků i vynadalo, jednou jsem stála ve frontě, kde se jeden utrhl, že při výběru důchodu nechtěl ukázat občanku, když pak někdo konečně přijde na řadu, tak ho nějaká zmínka o vedlejších produktech jen rozčílí.

Zobrazit celou diskusi