Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Boháč Šmejc: Za ostrov jsem zaplatil miliardy!

Autor: red - 
7. června 2014
07:32

Je to celkem jednoduché. Devátý nejbohatší Čech Jiří Šmejc (42) strávil v roce 2005 s manželkou Radkou dovolenou na Maledivách, zamiloval si místní lidi, a když se tu jeho oblíbený resort pohoršil, pronajal si ostrov a postavil si vlastní.

Luxusní hotelový resort na maledivském ostrově Velaa, který si v roce 2011 pronajal na 50 let, otevřel Šmejc vloni před Vánocemi. Pět rezidencí a 43 vil s bazénem láká prý hlavně ty, kteří chtějí soukromí. Jedna noc tu začíná na ceně 33 tisíc korun, dovolená pak může vyjít i na čtyři miliony.

Cena je luxus

„Velaa mě stála několik miliard korun. I proto jsme museli ceny nasadit vysoko,“ řekl Šmejc časopisu Esprit. „Myslím si, že cena je jeden z atributů luxusu. Díky ní vyjadřujete sebevědomí, víru ve svůj produkt.“ Sám Šmejc má na ostrově svou vilu – jak říká „odpočinkovou bázi“. Hodně létá za byznysem do Číny, žije prý v letadle. „Maledivy jsou ideální zastávkou – přes víkend můžu být s rodinou a stále zůstávám ve stejném časovém pásmu. Do Evropy pak nepřijíždím úplně mrtvý,“ libuje si

Vstávám v 11

A jak vypadá jeho den? „Když nepracuji, vstanu v jedenáct, dám si snídani, pak jdeme do moře, s dětmi blbneme, po obědě vyrazím na vodní sporty, večer si zahraju tenis nebo beach volejbal… Jo a ráno, ještě před snídaní, jdu na jógu,“ vypočítává.

Nestojí o chlubily

Šmejcův ostrov, kde zaměstnává 300 lidí, si oblíbili prý byznysmeni, top manažeři, arabští šejchové, ale i vysocí politici. „I v Čechách je dost lidí, kteří si mohou dovolenou u nás dovolit,“ tvrdí. Koho tu však vidí neradi? „Nestojíme o ty, kteří tam chtějí přijet jen proto, aby se tím mohli někde chlubit,“ říká Šmejc.

Velaa znamená v místním jazyce Želva. Ostrov byl dřív pustý, jen pár lidí se prý jezdilo pěstovat melouny a většinu palem musel nechat Šmejc dovézt. Nyní je v rezortu pět rezidencí, 47 soukromých vil, tři restaurace, tenis, squash, golf... Ve všem musí být resort soběstačný, proto mají vlastní generátory, odsolovačky vody i čističky. Šmejcovi lidé se také starají o zdejší korálový útes.

Kdo je Šmejc (42)

- bývalý vlastník Novy

- od roku 2004 působil v PPF, po roce se stal jejím akcionářem

- vloni prodal 5% podíl PPF a získal 13,37% podíl v Home Credit a Air Bank

- podle Forbesu devátý nejbohatší Čech (majetek 11,7 miliardy korun)

wimr ( 8. června 2014 12:43 )

tak mu nezáviď, ču ráčí hlavo

xxxx678 ( 7. června 2014 22:03 )

Tak pojedem?

andreslawicky ( 7. června 2014 18:53 )

To vám říkali na schůzi KSČ ??Jaká změna režimu tohle je daň.ráj ty troubo tam se jezdí právě proto že tam vláda do ničeho nestrká nos

andreslawicky ( 7. června 2014 18:49 )

Má pronajatý pozemek na 50 let a nemá strach jelikož v daň.ráji se asi znárodňovat nebude a AGROFERT tam chvála bohu má zakázaný vstup

andreslawicky ( 7. června 2014 18:47 )

Jasně a vedle sebe koukat na Čecha v ruce s paštikou

Zobrazit celou diskusi