Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vicepremiér Ruska vyhrožuje Rumunsku: Příště prý poletí raději bombardérem!

Autor: ČTK, tp - 
11. května 2014
12:55

Rumunsko včera kvůli sankcím vyprovodilo ruského vicepremiéra Dimitrije Rogozina ze svého vzdušného prostoru. Ten poté slovně napadl Rumunsko a prohlásil, že příště poletí v bombardéru a také, že jim ukáže, kdo Rumuni jsou a co si o nich myslí. Pobouřené Rumunsko očekává omluvu.

Rumunská vláda požádala Rusko o vysvětlení výroku vicepremiéra Dmitrije Rogozina, který na zákaz přeletu svého stroje přes rumunské území reagoval prohlášením, že příště poletí v bombardéru. Rogozin patří mezi ruské představitele postižené sankcemi EU, které zakazují vstup na území členských států.

Rogozin se neúspěšně pokoušel dostat domů z návštěvy Moldavska. Ruský vicepremiér na svém twitterovém účtu popuzeně reagoval na to, že jej rumunské stíhačky odklonily mimo vzdušný prostor Rumunska, když se pokoušel dostat do Ruska po své návštěvě proruské moldavské oblasti Podněstří.

Podobně dopadl při pokusu přeletět přes Ukrajinu. "Na žádost USA Rumunsko uzavřelo mému letadlu svůj vzdušný prostor. Ukrajina mě znovu přeletět nenechá. Příště poletím na palubě TU-160," oznámil svůj záměr využít největší ruský strategický bombardér. Rumunské ministerstvo zahraničí se na Moskvu obrátilo se žádostí o vysvětlení, zda Rogozinova slova představují "oficiální postoj Ruské federace k Rumunsku jako členovi EU a NATO". Bukurešť komentář označila s ohledem na současnou situaci napjatou kvůli ukrajinské krizi za velmi vážná slova.

Rogozin je mezi několika desítkami ruských politiků a finančníků, na něž EU uvalila sankce v souvislosti s ruskou anexí ukrajinského poloostrova Krym a přítomností ruských vojsk u východní hranice Ukrajiny. Unie ruským činitelům zakázala vstup a zmrazila majetek. Rogozin byl na návštěvě Podněstří u příležitosti oslav konce druhé světové války. Reakce Moskvy na rumunskou žádost není známa.

czrus ( 13. května 2014 10:23 )

VIZ TO NEJDE JEN TAK ! Russija tet im dela zakaz blokadu RUSSKEHO trhu , pro zbozi Moldavii , a tet jeste Rumynsko sama POS+RALA sebe kalhoty ! budu hodne litovat ! 03.06.2014 bude uzavzen Plin co jde na Ukrainu a s toho bere i Rumynsko ! tak ze to uvideme co budu delat a skakat kolem spozaku !

wein ( 13. května 2014 00:29 )

 Priste uz rusaci budou vedet. Nepustis? Tak to te nauci

czrus ( 12. května 2014 18:59 )

NOVINARI CNN nevede vubec hde je Ukraina na mape VSETA inom zamyslite co zac pracuje pro CNN USA ! pokazali po TV , ze voni v USA po tv pokazali ze Ukraina vedle IRANA ! NU TO SEM SMAL tet chapu co se dee v USA !

czrus ( 12. května 2014 17:46 )

KOLEM 20 zoldaku USA uz zabili moderni zbrani co dala Russija povstancum , 7 vertulniku sastrelili shoreli s visadkari a jeste hodne inoj techniki znicela moderni zbran ! par zoldakum USA odrubili ruci a inym VSECHNI prsty strilei ich do 1 nohi a pustili ven spatki , te iny pos-rali s toho utikaji domu do usa ! vojaci s praviho sektoru fasisty maji stratu prez 300 ! voni vsechni asi mysleli ze jdu zabijet civilni obivatele ! a tadi sou povstanci vojaci co byli v avganistanu co zabijai inom prstama ! http://www.spiegel.de/politik/ausland/ukraine-krise-400-us-soeldner-von-academi-kaempfen-gegen- separatisten-a-968745.html#js-article-comments-box-pager

czrus ( 11. května 2014 22:10 )

romnik01: Prijde zima,zavřou se kohoutky a hlupáci budou pořešení,bohužel s nimi i lidi co mají mozek a vidí kdo to celé začal. TO bude za par dni , jak uzavzeme PLIN Ukraine , a voni taki pripoeny na tu cev ! tak ze dostanu po tlame bude im USA vozit plin z MARSU !

Zobrazit celou diskusi