Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sběratelka cukříků Hana Smutná: Doma jich má 17 tisíc a je to pro ni království!

Autor: Tereza Hodáliková, tpk - 
12. dubna 2014
18:57

Tak vás vítám ve svém sladkém království! Tímto pozdravem nás přivítala u sebe doma Hana Smutná (67) z Prahy. Jejím koníčkem je totiž sbírání cukříků. Její sbírka čítá už 17 000 kusů ze všech možných koutů světa!

Austrálie, USA, Kanada, Argentina, Čína, Japonsko, Srí Lanka, Izrael, Jihoafrická republika, Maroko,…I z takových zemí má paní Hana cukříky ve své sbírce. „Vše to začalo sbíráním cukříků, které jsem házela do velké vázy jako dekoraci. Před časem jsem se rozhodla to všechno vysypat, spočítat a roztřídit. To jsem jich měla 500 kusů. Dnes už jich je trošku více,“ začíná vyprávět Hana Smutná.

Čím déle cukry sbírá, tím více je, jak ona říká, na nich závislá. „Vždycky, když jedeme kolem nějaké nové cukrárny, nebo restaurace, tak tam hned musíme s mužem zajít, abych zjistila, zda nemají nové cukříky. Dokonce i píšeme dopisy do různých zemí,“ pokračuje dále.

Vždy zkouší posílat ofrankované obálky do různých hotelů či firem s prosbou, že je sběratelka cukříků a prosí, zda by jí zaslali nějaké z jejich země. „Většinou mi přijde odpověď i s cukříkama,“ usmívá se.

Pravidelně vyráží na »cukření«

Ve své sbírce si zakládá vždy jen jeden jediný a ostatní si schovává na burzu, které jak ona, tak i ostatní sběratelé říkají cukření. „No a tam cukříky vyměňujeme za jiné. Už jsme byli i na různých burzách i v zahraničí a naopak sem jezdí cizinci,“ pokračuje dále Smutná.

VÝZVA:

Chcete podpořit sběratelku v jejím koníčku? Máte doma nějaké zajímavé cukříky ze zahraničních cest a můžete je postrádat?

Pošlete je na její adresu:
Hana Smutná (67)
K Dálnici 871/73
Praha 10
104 00