Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Záhada Boeingu 777: Nová naděje, že pasažéři přežili

29. března 2014
19:50

Lidé, kteří pátrají po zmizelém Boeingu 777, vytáhli z moře první předměty, které měly být troskami pohřešovaného letadla. Na hladině Indického oceánu ale našli jen odpadky. Podle malajsijského ministra dopravy tak existuje stále šance, že lidé na palubě přežili. Před pár dny přitom vyhlásili, že jsou všichni mrtví.

"Stále existuje naděje. Modlíme se a budeme pokračovat v pátrání po přeživších," řekl ministr Hishammuddin Hussein.

Pátrači jsou unavení

Hledání zbytků stroje Boeing 777, který zmizel 8. března na letu z Kuala Lumpuru do Pekingu, je komplikované hned z několika důvodů - od velikosti prohledávané oblasti přes vzdálenost od pevniny po nevlídné počasí. Přes veškerou moderní technologii, která je pátračům k dispozici, jsou nejlepším nástrojem lidské oči. I ty však podléhají únavě.

Své o tom ví letecký poručík Stephen Graham, který velí posádce hlídkového letounu P-3 Orion novozélandského královského letectva. Pátrání po objektech na moři není prý tak jednoduché, jak si většina lidí myslí.

Na každé straně letounu sedí dva pátrači s dalekohledy, kteří každou půlhodinu rotují. V moři hledají jakékoli pozůstatky zmizelého letadla - cokoli hranatého nebo něco bílé či oranžové barvy. Bílé jsou totiž zbytky pláště letadel, oranžová je zase barvou většiny předmětů navrhovaných v letectví pro potřeby signalizace po případné havárii. Jenže v této oblasti jsou i některé mořské řasy oranžové a spolu s bílými hřebeny vln hnaných prudkým větrem způsobují pátračům časté výkyvy tepové frekvence.

Na odpočinek během pátrání moc času není. Když pátrač skončí směnu u okénka, čeká ho navigování nebo taktická koordinace. Ze svého místa se však nesmí hnout, dokud za ním nestojí jiný člen posádky. Při rychlosti letu totiž není mnoho času na ověření toho, co zahlédl.

Video Potvrzeno: Zmizelý Boeing se zřítil, všichni jsou mrtví! - Reuters, youtube. Tomáš Polák
Video se připravuje ...

hrouzek ( 30. března 2014 09:02 )

 neztratili se v Bermudskem trojuhelniku

marie60 ( 30. března 2014 08:28 )

..napsal jste to ted´ za mě.

marie60 ( 30. března 2014 08:27 )

..v těch mořích musí být "díky lidem" všelijakého bordelu, že ?

kukuku ( 30. března 2014 08:01 )

To jako nepodepsaný autor článku z nálezu odpadků (jako třeba dámských vložek) vyvozuje závěr, že pasažéři přežili ?

namoroman ( 29. března 2014 21:43 )

No....člověk je čuně...v tom moři plave pěkný svinstvo

Zobrazit celou diskusi