Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kněz Halík o ceně a 36 milionech: Krásná věc, ale i velké břímě. Co udělá s penězi?

Tomáš Halík, někdejší poradce Václava Havla, dostal prestižní Templetonovu cenu
Tomáš Halík, někdejší poradce Václava Havla, dostal prestižní Templetonovu cenu  (Autor: ČTK, EPA)
Autor: simao - 
14. března 2014
10:13

Kněz Tomáš Halík pronikl do exkluzivní společnosti, kam předtím dostali pozvánku třeba matka Tereza, dalajlama, či ruský spisovatel Solženicyn. Dostal Templetonovu cenu, přezdívanou "náboženská nobelovka". Halík však dostane i pěkný balík - v přepočtu 36 milionů korun. Co s nečekanou, ale milou výhrou udělá? Na nákupy patrně nevyrazí.

Teolog, filosof, psycholog i sociolog. Tomáš Halík v sobě snoubí mnohé. Porotu Templetonovy nadace, složenou z vědců i duchovních, zaujal někdejší disident svým přínosem pro církev v Československu v dobách normalizace. Ale i svým angažováním v otázkách obrody církve po revoluci a snahou o dialog mezi věřícími a ateisty, mezi kterými v Česku vznikl hluboký příkop.

"V Čechách nepřevládá ateismus, jak se mylně tvrdí, ale spíš náboženský analfabetismus - lidé mají razantní názory na náboženství, ale ty většinou nekryjí ani hlubší osobní zkušeností, ani solidními vědomostmi," říká přitom v rozhovoru pro Lidové noviny Halík. Poskytl jej poté, co vyšlo najevo, že dostal Templetonovu cenu.

Halík o ceně, udělované za výjimečný přínos pro duchovní rozměr života, věděl již dříve. Byl však vázán slibem mlčení do doby, než se vše oficiálně oznámí. Jako první to prozradil své spolupracovnici Scarlett Vasilukové - Rešlové. Že byl vybrán ze všech kandidátů, vyšlo najevo včera.

Vedle pocty trefil Halík i slušný jackpot. Dostane 1,1 milionu liber (cca. 36 milionů korun)! To ale pro něj prý není hlavní. "Při představě, že moje jméno bude vyslovováno jedním dechem s jmény, jako je matka Tereza, dalajlama a Alexander Solženicyn, jsem si řekl: Proboha, toho nejsem hoden," připomíná Halík v LN dřívější oceněné. Ale zároveň přiznává, že stejně jako každého vědce patrně napadne, že získat Nobelovu cenu ve svém oboru by bylo pěkné, to samé platí i v jeho odvětví.

Halík: Nejde o osobní obohacení

Templetonova cena je však výnosnější "byznys". Za Nobelovku dostávají laureáti méně - v přepočtu 23 milionů korun. "Odměna neslouží k osobnímu obohacení, ale k tomu, aby laureát tím rozvíjel svůj obor... Určitě bych tím chtěl přispět ke kultuře celospolečenského dialogu v české společnosti," říká Halík. V hlavě má nějaký projekt, na konkrétní záměry je však prý ještě brzy. "Od chvíle, kdy jsem se o ceně dozvěděl, jsem se paradoxně stal mnohem pokornějším, než jsem byl předtím," dodává.

Cena je podle něj krásná věc, ale i břímě, Přichází s ní navíc řada povinností. "Musel jsem v Londýně natočit pět videí, dozvěděl jsem se, že na mě čeká mnoho návazných přednášek po celém světě, první ve Skotsku," popisuje Halík.

Doufá, že by se mohl díky ceně setkat i s papežem Františkem, který je prý jeho "krevní skupina". Od jeho předchůdce papeže Benedikta XVI. získal přitom v roce 2008 titul monsignore - čestný papežský prelát. Čeká teď Halíka závratná církevní kariéra? Prý o ni nijak zvlášť nestojí, ambice v církvi nemá a raději se věnuje kázání a univerzitní činnosti.

Halík prezident? Taková nabídka tu prý již byla!

V minulosti se spekulovalo, že by se mohl stát kardinálem. Ale také světským představitelem - prezidentem! "Tahle nabídka v minulosti přišla dokonce opakovaně, nejprve z Havlových úst," potvrdil Halík. "V Čechách stále cítím touhu, aby prezident nebyl jen politickou figurou, ale i morálně duchovním inspirátorem," myslí si. Zatímco Havlovi radil a všemožně se ho zastával, s jeho nástupci Klausem a Zemanem už tam spokojený není. V minulosti je označil za narcise.

"U lidí jako Klaus či Zeman jsem měl dojem, že čert narcismu pořádně oře s nimi. U Zemana se navíc děsím té mstivosti, která často narcistickou poruchu osobnosti doprovází… Děsím se neodpovědnosti, s níž zachází jak se svým zdravím, tak se svým jazykem, tak se svěřeným úřadem," řekl Halík loni v prosinci také Lidovým novinám.

itartas ( 4. dubna 2014 09:36 )

Čest vzdaná nehodnému je druh potupy! Publius Syrus

aksura ( 18. března 2014 23:25 )

123automobil ( 15. března 2014 18:55 )

123automobil ( 15. března 2014 18:54 )

123automobil ( 15. března 2014 18:54 )

Zobrazit celou diskusi