Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Radost kněze Halíka: Převzal duchovní Nobelovku, spjatou s cenou 36 milionů!

Český duchovní Tomáš Halík převzal v Londýně prestižní cenu
Český duchovní Tomáš Halík převzal v Londýně prestižní cenu  (Autor: ČTK)
14. května 2014
22:03

Český katolický kněz Tomáš Halík dnes v Londýně převzal prestižní Templetonovu cenu. Z jejího udělení se radoval již v březnu, nyní si cenu mohl konečně "osahat". Při slavnostním ceremoniálu se však rozhodl vyslat světu poselství: Vzhledem k dění ve východní Evropě varoval před imperiálními sny a ruským nacionalismem!

Templetonova cena je udělována za výjimečné zásluhy o posilování duchovního rozměru života. U Halíka nadace zesnulého britského bankéře a filantropa Johna Templetona vyzdvihla, že se zasazoval o náboženské a kulturní svobody po invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968.

Halík "duchovní Nobelovu cenu" spojenou s finanční odměnou 1,1 milionu liber (asi 36 milionů Kč) převzal na slavnosti v londýnském kostele svatého Martina v polích na Trafalgarském náměstí. Slavnostního předání se zúčastnilo na 600 lidí včetně českého ministra kultury Daniela Hermana a kardinálů Dominika Duky a Miloslava Vlka.

Tomáš Halík a John Templeton Junior při předání prestižní ceny v Londýně Tomáš Halík a John Templeton Junior při předání prestižní ceny v Londýně | Foto Blesk - Pavel Machan, Marek Pátek

Prémii chce Halík věnovat zejména na iniciativy spojené s dialogem mezi věřícími a ateisty. Podle informací Lidových novin peníze laureát vloží do svého nově založeného nadačního fondu. Český duchovní je 44. laureátem Templetonovy ceny. V minulosti ji dostali například katolická řeholnice Matka Tereza, ruský spisovatel Alexandr Solženicyn, tibetský duchovní vůdce dalajlama či jihoafrický arcibiskup Desmond Tutu.

Varoval před imperiálními sny Ruska!

Kněz z pražského kostela Nejsvětějšího Salvátora se i dnes při svém proslovu zamyslel nad obecnějšími otázkami víry a nutností náboženského dialogu. Rozhodl se však také varovat před aktuálním nebezpečím ruského nacionalismu a "imperiálními sny", ale také před nacionalismem, šovinismem, xenofobií, které "znovu zdvihají hlavu v evropských národech".

"Tváří v tvář nebezpečnému vývoji na východě Evropy si musíme uvědomit svou zodpovědnost za udržení a prohloubení velkého projektu sjednocené Evropy," prohlásil Halík a dodal: "Pokud by v Evropě zvítězilo nebezpečné pokušení národního sobectví a izolacionismu a došlo k tragédii rozpadu EU, evropské národní státy by nezískaly více suverenity, nýbrž by byly daleko více vystaveny silám chaosu a destrukce zevnitř."

Halík v letech 1972 až 1989 pracoval v civilních povoláních jako psycholog a psychoterapeut drogově závislých, působil v kulturním a náboženském disentu a samizdatu. Na kněze byl tajně vysvěcen v Erfurtu v roce 1978. Po pádu komunismu se začal zabývat pedagogickou činností.

doodledoctor ( 15. května 2014 16:29 )

Bůh je láska, a přebývá v každém, kdo mu to dovolí. Bohužel, mnoho je povolaných, ale málo vyvolených, což je vidět i v této diskuzi. Ježíš správně říkal... "nehažte perly sviním... neboť se obrátí proti vám a roztrhají vás". Kdo jste, že máte právo soudit? Nesuďte, a nebudete odsouzeni. Zamysleli jste se někdy nad tím, kdo vám odpustí všechny zlé činy a úmysly, které jste za života udělali, když vy nejste schopni žádné lásky a a odpuštění?

jizerka ( 15. května 2014 10:08 )

souhlasím, katolická církev zneužívá Pána Boha a ldí vydřené peníze, nic nedělají, nejsou v ničim ve prospěchlidí celého světa, jenom vykořisťují lid jako paraziti. Žádné dobrosrdenctví nevyzařuje Halík a Duka, zakládají mocnost a pro sebe bohatství!!! To Bůh nechtěl a nechceme to ani MY POCTIVÍ LIDÉ, KTEŘÍ CELOŽIVOTNĚ PRACUJEME, ŽIJEME ZA SVOJE PENÍZE SKROMNĚ, MRAVOKÁRCI S ĎÁBLEM V DUŠI SE NAPAŘUJÍ A ŽIJÍ V BOHATSTVÍ NA ÚKOR PROSTÉHO LIDU!!! MĚLA BY SE ZMĚNIT POLITIKA S UPŘEDNOSTNĚNÍM SPRAVEDLIVOSTI VE PROSPĚCH LIDÍ, KTEŘÍ POCTIVĚ PRACUJÍ, VE PROSPĚCH NEMOCNÝCH, ABY SE NA NĚ NEMUSELI VYHLAŠOVAT SBÍRKY, ABY VŠICHNI DARMOŽROUTI CO NEKALÝM ZPŮSOBEM NÁS OŽEBRAČUJÍ BYLI ZAKÁZANÍ. JE U NÁS PŘEHRŠLE POLITICKÝCH STRAN A CÍRKVÍ, KTERÉ NÁS FINANČNĚ VYSÁVAJÍ A JEŠTĚ SE NA NĚ MUSÍME DÍVAT V TELEVIZI JAK SE NAPARUJÍ, VŠECHNY ZLOČINY A ZLODĚJNY DO ZTRACENA MIZÍ A "ONI" SE NÁM VYSMÍVAJÍ!!!

ddiabolka ( 15. května 2014 09:15 )

Halík zjevem i svými činy dřív připomíná ďábla a už jsme si zvykli (i když to není dobře),že ocenění od amíků a jejich satelitů dostávají jen Havlovci.Ti jim totiž zaprodali naši zemi a v r.1989 si přisvojili snahu obyčejných lidí něco změnit takže dnes je to horší než předtím.

itartas ( 15. května 2014 09:11 )

Podle Zemanova výroku, by měl těch 36 melounů okamžitě rozdat chudým. Je zajímavé, že to nepoužil Zeman i v případě Halíka, který má být po něm příštím prezidentem. Bože ochraňuj nás od všeho zlého.

123automobil ( 15. května 2014 08:10 )

Zobrazit celou diskusi