Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Okamurova roura je šílenost, říkají sousedi. Úřady stavbu nepovolily

Autor: Markéta Nováková, ČTK - 
12. března 2014
21:30

Dům, jaký svět neviděl, měl v plánu vystavět si v pražském Břevnově šéf Úsvitu Tomio Okamura (41). Podaří se mu to? Lidé z ulice, kde chce stavět, jsou dost proti. A netypickou stavbu neschválily ani úřady!

Okamurovo nové obydlí, které představil Blesku, mělo být hodně netradiční. Oproti moderním kostkám, které v ulici Nad Tejnkou vyrostly, se mšlo skládat z několika tubusů různých výšek a průměrů. Celkově mělo mít čtyři podlaží a garáž pro pět aut. Pro šéfa Úsvitu tento skvost navrhl světoznámý švýcarský architekt Christian Kerez.

Sousedi: Je to šílenost!

Jenže. To, z čeho je nadšený Tomio Okamura ještě neznamená, že z toho budou nadšení i lidé z okolí místa, kde by měla netradiční stavba vyrůst. S návrhy a plány vyrazil proto Blesk mezi budoucí sousedy šéfa hnutí Úsvit s otázkou: Co si myslíte o nezvyklé tubusové stavbě?

Tavares (27), prodejní poradce „Ta stavba se sem nehodí. Nesouhlasím s tím, aby byla vystavěna.“

Petr Suchý (33), kuchař: „Pokud to bude v mezích tohoto pozemku, tak mě to nezajímá.“

Marie Š. (48), uklízečka „To nemyslí vážně. Máme starý barák. Stínilo by nám to.“

Lenka K. (74), důchodkyně „Je to šílenost. Bydlíme hned naproti ve futuristické stavbě z roku 1927.“

Karolína Kubas (42), na mateřské „Ne, tak s tímhle tedy souhlasit nebudu. Nelíbí se mi to.“

Sám poslanec své sousedy uklidňuje. „Rozhodně nechci překračovat žádné normy. Dům nebude vyšší než ostatní domy ve čtvrti a vše bude tak, jak stanoví zákon,“ dušuje se.

Úřady stavbu neschválily, Okamura se nevzdává!

Okamura chtěl dům začít stavět letos na podzim. Čáru přes rozpočet mu však mohou udělat Stavební úřad a komise územního rozvoje Prahy 6 - momentálně totiž výstavbu neschválily!

Dům skládající se z několika tubusů různých výšek a průměrů podle úřadu nesplňuje podmínky pro výstavbu rodinného domu v dané lokalitě. "Jedná se o návrh třípodlažního domu nesplňující charakter rodinného domu ve smyslu vyhlášky o obecných technických požadavcích na výstavbu v hlavním městě Praze, která říká, že rodinný dům může mít nejvýše dvě nadzemní podlaží," uvedl mluvčí Prahy 6 Adam Halmoši.

Podle Okamury ale nejde o zamítnutí stavby. V reakci na sdělení Prahy 6 Okamura ČTK řekl, že posuzujícím orgánům nebyly v projektu jasné jen některé záležitosti, jako kde bude podkroví, zda bude dům stát v dostatečné vzdálenosti od chodníku či od hranice pozemku. "To jsou technické věci, které se budou nadále diskutovat a nic zamítnuto nebylo," tvrdí politik.

Územní rozhodnutí na stavbu rodinného domu na jeho pozemku úřady podle něj vydaly už dávno a v současnosti se řeší jen rozměry zamýšleného domu. "Teď se bude dokládat to, co jim přesně není jasné, ale stavbě rodinného domu tam nemůžou zabránit," prohlásil Okamura.

delila ( 13. března 2014 10:40 )

delila ( 13. března 2014 10:38 )

delila ( 13. března 2014 10:37 )

 

dzery ( 13. března 2014 10:11 )

dzery ( 13. března 2014 10:09 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa