Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Janukovyč promluvil o zlatém paláci: Na všechno mám účty!

Autor: simao - 
28. února 2014
16:52

Na sesazeného ukrajinského prezidenta Janukovyče je vydán mezinárodní zatykač. On však utekl do Ruska, kde dnes v Rostově prolomil hradbu mlčení. Nebyl prý svržen a musel odejít kvůli obavám o život sebe i své rodiny. Při útěku na něj měli střílet. Při tiskové konferenci navíc novináře káral a oddaloval odpovědi na nepříjemné otázky. Promluvil však také o svém zlatém paláci...

► Janukovyč vzkazuje z Ruska: Nebyl jsem svržen, stále jsem prezidentem Ukrajiny!
O útěku: Na kolonu stříleli kulometem. Vrtulník chtěly sestřelit stíhačky!
O krveprolití: Nedal jsem rozkaz, ať střílí do lidí.
Putina prý o vojenskou pomoc nepožádal.
Do vlasti se vrátí, až bude zajištěna bezpečnost jemu i jeho rodině.
► Kvůli zlatému paláci prý musel prodat všechno co měl. Luxusní vybavení prý není jeho, je vypůjčené.

Sesazený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč má podle opozice na svědomí mrtvé na ukrajinských barikádách a děsivé krveprolití. Byl na něj vydán mezinárodní zatykač kvůli "masovým vraždám" demonstrantů.

Z Ukrajiny však uprchl a v Kyjevě byla ustanovena nová, prozatímní vláda. V prosinci by pak měly proběhnout nové prezidentské volby. Janukovyč však opoziční vládu neuznává a nadále odmítá, že již není hlavou státu. "Nebyl jsem svržen, byl jsem donucen opustit Ukrajinu, protože existovalo reálné nebezpečí pro mě i mé nejbližší," tvrdí a dodává: "Moci na Ukrajině se chopili nacionalističtí a profašističtí extremisté, kteří reprezentují naprostou menšinu obyvatelstva." Celý ukrajinský lid byl podle něj podveden.

Jak utíkal z Ukrajiny

Janukovyč vystoupil před novináře v ruském Rostově na Donu. A popsal, jak se do Ruska vůbec dostal. Nejprve se prý při vyhrocení protestů vydala prezidentská kolona narychlo do Charkova. "Střílelo se na mě ze samopalu, střílelo se na naší kolonu. Vůz ochranky, který mě chránil, se dostal do křížové palby," popisoval Janukovyč. "Vyhrožovali mně, i mé rodině," tvrdí. Na "seznamu smrti" útočníků měl být i jeho nejmladší vnuk...

K dalšímu dramatu pak prý došlo v samotném Charkově. Janukovyčova výprava chtěla odletět dvěma vrtulníky, vyhrožovali jim však, že je sestřelí stíhačky! "Do Ruska jsem se dostal díky vlastenecky naladěným důstojníkům, kteří splnili svou povinnost a zachránili mi život," řekl na brífinku Janukovyč a dodal, že v Rostově mu azyl poskytl "starý přítel".

O vojenskou pomoc Putina prý nepožádal

Prorusky orientovaný politik pak odpovídal i na otázky, zda se již sešel s ruským prezidentem Putinem. "Nesetkal jsem se s Vladimirem Vladimirovičem Putinem. Poté, co jsem se dostal na území Ruska, měl jsem s ním telefonát," řekl Janukovyč. "Jak znám povahu Vladimira Vladimiroviče Putina, tak se divím, proč tak mlčí," dodal. "Rusko nemůže zůstat stranou, nemůže být lhostejné vůči osudu tak významného partnera a souseda, jakým je Ukrajina. Musí využít veškeré možnosti, aby odvrátilo chaos a teror, k jakému dnes na Ukrajině dochází," myslí si Janukovyč.

O vojenskou pomoc prý Rusko nepožádal. "Jakékoli válečné operace nejsou přípustné a nemám v úmyslu žádat o vojenskou podporu. Ukrajina má zůstat celistvá... Jsem kategoricky proti invazi na Ukrajinu," řekl k aktuální napjaté situaci na poloostrovu Krym, který žádá o připojení k Rusku.

Janukovyč se omlouval lidu i veteránům

"Rád bych se omluvil. Žádám za odpuštění všechny, kteří trpěli a trpí," uvedl na konferenci Janukovyč. Stydí se prý především před veterány 2. světové války, ale i celým ukrajinským lidem. Za to, že nenašel dost sil, aby udržel pořádek.

"Nikdy jsem nedal příkaz milici, ať střílí do lidí. Milice neměla zbraně do posledního okamžiku, kdy již i jejich životy byly v ohrožení. Ve chvíli, kdy již docházelo k masovým útokům na milicionáře," bránil se Janukovyč, že by nesl vinu za krvavé vyostření nepokojů.

Při otázce, zda je připraven předstoupit před Mezinárodní tribunál v Haagu, však mlžil. Chce prý nejdříve vše řádně prošetřit nezávislými orgány. Na Ukrajinu se pak prý vrátí, až pomine nebezpečí pro něj i jeho rodinu.

Zlatý palác? Vybavení prý není jeho

Novináři se ho proto ptali i na luxusní rezidenci v Mežyhirji severně od Kyjeva. Koupil ji prý za 3,2 milionu dolarů (63,4 milionu korun) a "musel prodat vše, co měl". Také řekl, že luxusní vybavení, které je tam k vidění, není jeho: část objektu prý pronajímal... "Nikdy jsem nic v zahraničí nevlastnil. Nikdy jsem neměl žádné účty v zahraničí. Jsou to prázdné fámy," tvrdil. Nedlouho předtím švýcarské a rakouské úřady oznámily, že zmrazily bankovní účty Ukrajinců spojených s "Janukovyčovým klanem" a Janukovyče a jeho syna prošetřují v souvislosti s praním špinavých peněz.

Video  Super bouráky Janukoviče: V čem si vozil zadek?  - David Vaníček, Reuters, hudba: danosongs.com
Video se připravuje ...

19.3.1977 ( 1. března 2014 04:09 )

Bude třetí světová válka

robert43 ( 1. března 2014 02:27 )

KDE SE NA TO VZALO(PARDON)

robert43 ( 1. března 2014 02:25 )

UCTY MAME VSICHNI ALE JAK SE NAS TO VZALO A KDE SE TUNELOVALO

pgga ( 1. března 2014 01:40 )

Presne tak..bravo

pgga ( 1. března 2014 00:08 )

V cem je tedy ten "problem"..?...V "narodnosti"?.."zakonech"?...

Zobrazit celou diskusi