Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Příroda si střílí z lidí: Jezero samo zmizelo, teď se voda záhadně vrátila!

Autor: ČTK, pom - 
8. února 2014
11:59

Obyvatelé městečka Gornja Sanica se nestačí divit! Příroda si z nich totiž dělá šoufky. Místo jezírka na okraji vesnice se před třemi měsíci najednou objevila zvětšující se propast. Teď se kráter pro změnu znovu naplnil vodou! Co podivný úkaz způsobilo?

Příroda si nepěkně pohrává s nervy obyvatel vesnice Gornja Sanica na severozápadě Bosny. Menší jezero na okraji této obce před více než třemi měsíci náhle zmizelo a zanechalo po sobě propast, která se postupně rozšiřovala.

Teď se velká díra v zemi znenadání opět naplnila vodou, informoval na webu list Nezavisne novine. "Příroda nás nepřestává překvapovat, protože během pouhých několika dní se jezero zase vytvořilo. Doufáme, že se tak propast přestane šířit a my budeme moci opět klidně spát," citoval deník jednoho z vesničanů Hamdiju Mešanoviče.

Místní podle listu museli z místa odstranit několik objektů, které stály na okraji propasti a hrozilo, že se zřítí do hlubin. Kvůli pokračujícímu propadání půdy byly v nebezpečí i nedaleko stojící obytné domy.

Podivný geologický úkaz přijeli prozkoumat odborníci ze Sarajeva, kteří podle Mešanoviče dospěli k závěru, že za všechno můžou tektonické pochody hluboko pod zemí. "Řekli nám jen, že jsou tu v podzemí velké poruchy a nedá se předvídat, co se v budoucnu stane... Teď doufáme, že se problém vyřešil sám od sebe," poznamenal.

Zobrazit celou diskusi