Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Benzín zdražil o 1,50 Kč, dovolená až o tři tisíce! Ekonom Ševčík kritizuje ČNB. Co radí lidem?

Ekonom Miroslav Ševčík hodnotil na chatu Blesk.cz oslabení koruny ze strany ČNB guvernéra Singera
Ekonom Miroslav Ševčík hodnotil na chatu Blesk.cz oslabení koruny ze strany ČNB guvernéra Singera  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao - 
31. ledna 2014
12:21

Česko zasáhlo po loňském oslabení koruny zdražování. A cena některých potravin jde nadále nahoru. Známý ekonom Miroslav Ševčík však vypočítává, jak se intervence ČNB projevila v dalších odvětvích - třeba benzín by byl bez zásahu guvernéra Singera a spol. až o 1,50 Kč levnější, za dovolenou v Egyptě si připlatíme až 3 tisíce. Co nyní Ševčík radí lidem?

Hostem na chatu Blesk.cz dnes byl Miroslav Ševčík, děkan Národohospodářské fakulty VŠE. Dotazů se mu sešlo obrovské množství. Je vidět, že problematika listopadového zásahu ČNB a oslabení koruny lidi zajímá. Aby také ne. Především běžných Čechů se dotkla výrazně.

Takřka vše zdražilo. "Nebude zdražovat úplně všechno, ale ke zdražení v důsledku intervencí došlo, dochází a bude ještě nějaký čas docházet," nepotěšil přitom čtenáře Ševčík. Blesk přitom dnes informoval o tom, že ceny porostou třeba u vepřového masa, brambor a pečiva...

Zdražení se výrazněji projevilo i u pohonných hmot. "Kdyby k intervenci nedošlo, tak například pohonné hmoty nakupujeme v současné době řádově o korunu až korunu padesát levněji," uvedl Ševčík. Připlatí si i lidé, kteří chtějí vycestovat do zahraničí. "Kdo si zaletí třeba teď na 10 dnů do Egypta, tak ho to bude stát o 1500 - 3000 Kč více," míní Ševčík.

Co mají lidé dělat? Utrácet za české zboží!

Jak se nyní po umělém zhoršení kurzu koruny zachovat? "Univerzální návod na to, aby lidé nepřišli vlivem oslabené koruny o své úspory, není. To by museli vědět dopředu a převést si úspory v českých korunách na eura. Ten, kdo to udělal, tak touto operací vydělal například při úsporách ve výši 100 000 Kč jednorázově cca 8000 Kč," uvedl Ševčík. Občany dlouhodobě vyzývá, aby utráceli. Ale zůstává nohama na zemi. "Uvědomuji si, že utrácet mohou pouze ti, kteří na to mají a ti, kteří se nebojí, že přijdou o práci. Ekonomice také pomůže, když budou lidé utrácet více za české zboží," dodává Ševčík.

Krok ČNB Ševčík dál nechápe. Ani jeho vysvětlování

Známý český ekonom je přitom vytrvalým kritikem kroku, ke kterému se ČNB guvernéra Singera uchýlila. Jedná se podle něj o velkou chybu a je přesvědčený, že česká ekonomika nebyla na konci roku 2013 ohrožena deflací, jak se údajně bála ČNB. "Pohnutky k intervencím jsem nepochopil a vysvětlení, které dávají někteří členové bankovní rady nejsou adekvátní tomuto opatření. Vůbec taky nechápu, proč sdělují, že chtějí regulovat korunu rok a půl až dva roky. Nerozumím tomu ani z toho důvodu, že všechny členy bankovní rady jsem až dosud považoval za ekonomy, kteří byli protržně orientováni," neskrývá Ševčík dál svůj údiv nad krokem, který řadu čtenářů rozlítil.

"Krátkodobý dopad na občana je negativní. Bohužel musím však konstatovat, že ani z dlouhodobého hlediska nevidím pro občana pozitivum z tohoto rozhodnutí," myslí si Ševčík. Profitují snad jen někteří exportéři. Ale polepšila si také ve svém hospodaření samotná banka. "ČNB touto operací zvýšila devizové rezervy řádově o 6 miliard euro," upozorňuje Ševčík.

snezny.levhart ( 2. února 2014 18:33 )

...neschopnosti pak z bytů - cynicky přihlíží skrytému vzniku vrstvy novodobých disidentů a tváří se, že nevidí, jak si tito za ně hnáty v politické ledovici lámou, přesto své dřívější podporovatele najednou neznají, jen aby dál mohli kvokat - však oni nic, oni muzikanti... Dobře nám své party přeci sehráli. Leč nebojte, xindlové. I kdyby nikdo jiný, pro onu sprostou cenzuru, skutečnost již neviděl- Bůh to vaše pokrytectví a zákulisní exkrementy stejnak sotva může přehlédnout. A myslím, že již brzy vám meluzína do chamtivých chřtánů z východu nažene zasloužené hektolitry mrazů, co za odměnu nebudete stíhat polykat...

snezny.levhart ( 2. února 2014 18:19 )

Ševčíku, proč jste, vy zoufalče, z chatu sprostě politicky zcenzuroval dotazy po údajném "vzniku cca 30 tis. nových pracovních míst" (dle halucinací singera), a zejména možné srovnání s podobným, kazisvětským "zaopatřením", jímž korunu zdecimoval, inflaci roztočil a Klausově vládě spuštěním ekonomické krize schody namazal, svého času havlův úřednický "premiér" Tošovský, mj. agent KGB..? - Zvlášť, když o obsahovou duplicitu nešlo, čili se evidentně dopouštíte CENZURY POLITICKÉ; žádný jiný čtenář podobné dotazy nepoložil - takže jste se jak údajně (dle ČN důležitému parametru á přínosu intervence, tak ojedinělé možnosti historického srovnání s podobným zásahem, vyhnul s "elegancí" rudého Viktora čističe... Co to má znamenat - hrajete už i vy s námi sprosté geobbelsovic prolhané divadlo? - Tvářite se jako singerův kritik, ale ve skutečnosti mu ještě skrytě nadržujete? - Máte potřebu krýt vlastizrádné zločiny havloidních kágébáků...? Ševčík tak předvedl celý pravičácký průser v jedné kostce: to už necítíme pouhý průsak jimi proklamovaného "úspěšného příkladného" individualismu, ale jen sobectví, egoismus... co z těchhle ignotantských šuntů jen kape a smrdí eurofašismem v zákulisí jejich údajné obhajoby tradičních hodnot a demokracie... Právě pro nadutost, potažmo absolutní neschopnost těchhle "pravičáků" oslovovat a získávat pro svou myšlenku široké masy středních vrstev (o tom, že by si mohli vážit a podporovat ty, kdož jim výrazně pomáhali k moci před volbami, u těch křiváků ani nemluvě...), ač tytéž ideje dlouhodobě podporuje přes 60% veškeré české veřejnosti - vidíme, že nebyli s to se integrovat na pro ČR klíčovém, společném základě dokonce ani v samotné politice, natož bližší kooperací s obdobně smýšlejícími občany - a místo, aby tak obrovské historické šance pro celou ČR využili, dál preferují obří zradu voličů s "výsledkem" 5% a po vlastních lidech dokonce nechávají plivat - vyhazovat je s politickými "motivy" z práce - při jejich logické platební neschop

japoko ( 31. ledna 2014 19:19 )

svatá prostoto, ty máš určitě 3-denní školení rychloobrátkových zásob a všemu rozumíš!!!

japoko ( 31. ledna 2014 19:17 )

Bože ty jsi vůl! (a to mám z makroekonomie státnici)

japoko ( 31. ledna 2014 19:13 )

Totální demgogie - něco žrát musíme, hlavní problém je co lze koupit v těchto obchodech. Jinak "odborný" postřeh nějakýho zahraničního tatara není samozřejmě odrazem skutečnosti!!!!

Zobrazit celou diskusi