Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Guvernér ČNB Singer: Jak dlouho budeme oslabovat korunu?

Guvernér Miroslav Singer na Hradě během jmenování expremiéra Rusnoka členem rady ČNB prezidentem Zemanem.
Guvernér Miroslav Singer na Hradě během jmenování expremiéra Rusnoka členem rady ČNB prezidentem Zemanem.  (Autor: Foto Blesk - Ladislav, Křivan, Zbyněk Pecák, ČTK)
Autor: ČTK, simao - 
6. února 2014
20:29

Šéf ČNB Miroslav Singer promluvil dnes na tiskové konferenci o tom, jak dlouho chce banka uměle oslabovat korunu. Ke kontroverznímu kroku přistoupila loni v listopadu a překvapila tím odbornou i laickou veřejnost. Co Singer prozradil a jaké jsou další plány ČNB?

Na začátku roku 2015 by Česká národní banky mohla upustit od devizových intervencí, vyplývá z nové prognózy, jejíž závěry dnes na tiskové konferenci představila hlavní tvář ČNB Miroslav Singer. "Měnová politika by se od počátku příštího roku mohla vrátit do standardního režimu," tvrdil Václavem Klausem jmenovaný guvernér, který od roku 2005 působil v ČNB jako viceguvernér a v roce 2010 se stal šéfem banky. Má to však háček. Teprve se prý uvidí, jak na konec intervencí ČNB zareaguje koruna.

Singer se stal kontroverzní osobností poté, co ČNB uměle oslabila kurz koruny. Za euro nyní zaplatíme kolem 27,50 Kč, což je zhruba o dvě koruny více, než před listopadem 2013. "Hladinu závazku poblíž 27 Kč/EUR bankovní rada považuje nadále za vhodně zvolenou a zajišťuje uvolnění měnových podmínek v potřebném rozsahu," hájil se však dnes Singer, podle kterého zásah ČNB podpoří oživení ekonomiky a trhu práce.  Česká ekonomika by podle banky měla vyrůst letos o 2,1%, příští rok o 2,8%.

Jenže současný efekt zásahu ČNB je pro běžného občana jiný - zdražení takřka všeho. Především však věcí, souvisejících s dovozem. Připlatíme si za řadu potravin, elektroniku, podražil i benzín, nákladnější je i dovolená v zahraničí, což se projevuje i v době častých zimních výletů Čechů do zasněžených alpských středisek. . Letos by podle nové prognózy měla česká ekonomika vyrůst o 2,1 procenta, příští rok pak o 2,8 procenta.

Singer si však dál stojí za svým: Oslabení kurzu významně přispělo k odvrácení hrozby deflace. "Centrální banka bojuje s tzv. deflací. Já si myslím, že nám deflace nehrozila. Je to taková podivná věc," nesouhlasil však včera  exprezident a ekonom Václav Klaus v pořadu Ekonomika ČT24. A k intervenci poznamenal: "Zkomplikovalo to ekonomice dlouhodobou situaci. Bylo to velmi nerozumné. Mrzí mě, že naši bankéři se zachovali tak nafoukaně a všem nám vytvořili tuto, podle mého ázoru, zbytečnou věc."

Video  Guvernér Singer se bojí Blesku! Proč nevysvětlí zdražení?  - Tomáš Sovinský
Video se připravuje ...

rumovapalice ( 7. února 2014 08:25 )

obyčejné?? tak mě spíš připadá jako hloupé prase

123automobil ( 7. února 2014 07:35 )

123automobil ( 7. února 2014 07:35 )

123automobil ( 7. února 2014 07:34 )

123automobil ( 7. února 2014 07:33 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa