Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Klaus o ČNB a oslabení koruny: Bankéři se zachovali nafoukaně!

Václav Klaus v roce 2010 jmenoval šéfem ČNB Miroslava Singera. Nyní kroky banky kritizuje
Václav Klaus v roce 2010 jmenoval šéfem ČNB Miroslava Singera. Nyní kroky banky kritizuje  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: simao - 
6. února 2014
01:40

Muž, který vám vše zdražil, Miroslav Singer, platil v minulosti za oblíbence Václava Klause. Právě Klaus ho v roce 2010 jmenoval guvernérem ČNB. Jenže loňské nečekané oslabení koruny nese exprezident Klaus značně nelibě. Bankéři se podle něj zachovali nafoukaně! Vedle toho také Klaus okomentoval dosazení expremiéra Jiřího Rusnoka do rady ČNB současným prezidentem Zemanem.

Miroslav Singer se stal guvernérem v červnu 2010. Po Josefu Tošovském, jeho dočasném zástupci Kysilkovi a Zdeňku Tůmovi se stal čtvrtým šéfem ČNB od sametové revoluce. Sám se však pod jednu "revoluci" také podepsal. Intervence ČNB totiž výrazně zasáhla do české ekonomiky - a znehodnotila korunu vůču euru. Doby, kdy jsme za euro zaplatili 25,50 Kč jsou dávno minulostí. ČNB rozhodla, že teď budeme platit ideálně kolem 27 Kč.

Při Singerově jmenování v roce 2010 přitom Václav Klaus tvrdil: "Jsem přesvědčen, že Česká národní banka se dostává do těch nejlepších možných rukou." Singera považoval za špičkového ekonoma nové generace. Jenže intervencí mu šéf ČNB radost rozhodně neudělal.

ČNB byla natěšená na změnu. A tak prý spáchala revoluci

Tohle pokažení kurzu koruny totiž rázem mnoho věcí zdražilo. A řadu lidí zaskočilo. "Banka se chovala celé desetiletí velmi střídmě, nedělala žádné revoluční kroky a nebyl důvod ji nějak zásadním způsobem kritizovat. Mám pocit, že již byli trochu natěšení na nějakou změnu a udělali ji 7. listopadu loňského roku," komentoval ve středu zásah ČNB Klaus v České televizi. A s nadsázkou dodal: "Je to vlastně hezké datum - výročí velké říjnové socialistické revoluce. A ona to byla také taková socialistická revoluce..."

Sám s opatřením ČNB nesouhlasí. "Zkomplikovalo to ekonomice dlouhodobou situaci. Bylo to velmi nerozumné. Mrzí mě, že naši bankéři se zachovali tak nafoukaně a všem nám vytvořili tuto, podle mého názoru, zbytečnou věc," řekl Klaus v pořadu Ekonomika 24. Vysvětlení Singera a spol., proč ke kroku sáhli, neuznává. "Centrální banka bojuje s tzv. deflací. Já si myslím, že nám deflace nehrozila. Je to taková podivná věc. Nevěřím, že to opatření nějaký efekt bude mít. Určitě ho nemá dnes," dodal exprezident.

Klaus: S Rusnokem si ČNB pohoršila

Vedle kontroverzního kroku ČNB okomentoval Klaus i personální změny, které se v ní udály. Současná hlava státu Miloš Zeman totiž do bankovní rady jmenoval expremiéra Jiřího Rusnoka. Exministr financí Miroslav Kalousek to neváhal označit za "trafiku za servilní poslušnost panu prezidentovi".

Václav Klaus je však jiného názoru. "Je hloupost mluvit o trafice. Pan Rusnok byl jednu chvíli ministr financí, pracoval dlouhá léta v bankovnictví, teď dělal předsedou vlády... Ten člověk nemá zůstat nezaměstnaný někde na ulici," myslí si Klaus, který však upozornil, že to byl právě on, kdo jmenoval Rusnokovu předchůdkyni Evu Zamrazilovou. "Ona byla určitě kvalitnější ekonomkou a kvalitnější měnovou političkou, než je pan Rusnok. Považuji to za zhoršení," uvedl Klaus v ČT.

Vláda hodně slibuje. Ale kde na to vezme?

Zvědavý je přitom Klaus i na kroky Sobotkovy vlády, která se dostala k moci. Nechce ji předem kritizovat, čeká na její programové prohlášení. Přesto upozorňuje: "Vláda a její členové se vyjadřují způsobem, který naznačuje, že se v tom moc neorientují, že jsou nováčci ve vládě, že si myslí, že ekonomiku nějak urychlí." Koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL skutečně slíbila řadu věcí a experti se ptají, kde na to vezme. Klaus je stejného názoru: "Slibují, spoustu věcí slibují, že na to budou peníze, na ono, tady přidáme.. Slibují to, že uspoří. Já si myslím, že po několika letech škrtů Nečasovy a Kalouskovy vlády moc prostoru pro další škrty není," zůstává ekonom Klaus obezřetný.

rudolfdruhy ( 6. února 2014 14:13 )

Klaus, rádoby ekonom je dobře vyučen, ale jako nadtuctový zloděj a lhář. Naše banka tím že devalvovala naší měnu, tak současně dala najevo zhraničním investorům že naši dělníci, zemědělci a také středoškolsky vzdělaní jsou proti jejich domovským zemím jen obyčejní křováci. Ano, tím ponížila náš národ do kategorie naprosto pod úroveň rozvojových zemí. Jelikož jsme členy EU, tak by bylo logické pro naší měnu DEFLACE, to znamená navýšení platu za vykonanou práci a tím za stejné peníze nakoupit podstatně více zboží. Mnoho toho bylo napsáno na ERS bogu, jak by to mělo prostě fungovat. Tato vládnoucí garnitura nás má jen jako pobudy a neváží si naší práce.

sores ( 6. února 2014 13:28 )

Obě prasata odporná která ničí republiku do hnoje s nima!Dnes koluje v PC mail kde je uvedeno že dědek Klaus je vlastníkem PPR Group s hodnotou 10,5 miliardy.Kázal vodu a sám si chlastal víno,h.nusák všech dob. Takhle se tedy nepakovali prachama ani komunisti, žádný z nich neměl několik bytů, domů, bouráků a chatu na Floridě, to tedy ani náhodou jako ti dnešní rádoby čestní politici.

moiaza ( 6. února 2014 12:53 )

Klaus by nejlépe udělal, kdyby se za svou Klívii odstěhoval na Slovensko. Marasmu tady nadělal až moc. Jeho vládnutí nás přišlo pěkně draze a ještě na to budeme doplácet pár let.

zadnice ( 6. února 2014 12:40 )

Ano pane "profesore", máte naprostou, ale naprostou pravdu. Sígr se svou "radou" se chová NAFOUKANĚ přesně tak, jak jste je vychoval!!! Jděte do háje s takovými kecy!!!

ferrys ( 6. února 2014 12:10 )

A právě takoví židovští bankéři jako Singer, na Wall Street odstartovali globální finanční krizi na kterou doplatily miliony nevinných lidí.Nyní jsou na rozdíl od ČR bráni na zodpovědnost a popoháněni k sankcím.Poněkud pozdě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa