Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Expremiér Rusnok už sedí v radě ČNB: Je z něj holubice, nebo jestřáb?

Jiří Rusnok při svém jmenování do ČNB: Přípitek s guvernérem Singerem (vlevo) a prezidentem Zemanem (vpravo)
Jiří Rusnok při svém jmenování do ČNB: Přípitek s guvernérem Singerem (vlevo) a prezidentem Zemanem (vpravo)  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
4. března 2014
08:08

Bývalý šéf úřednické vlády, kterou prezident Zeman označuje za "svou", usedl do rady ČNB. Jiřího Rusnoka přitom sám Zeman jmenoval. Expremiér vystřídal v radě analytičku Evu Zamrazilovou, kterou naopak jmenoval Václav Klaus. Z Rusnoka se tak stala "holubice", který usedla mezi "jestřáby". Proč?

Evě Zamrazilové skončil její šestiletý mandát v pátek a nyní za ODS kandiduje do europarlamentu. Expremiér Rusnok se tak členem bankovní rady stal oficiálně v sobotu. Nastoupil do instituce, která určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních opatřeních týkajících se naší měny.

Rozdíl mezi holubicí a jestřábem

Rada ČNB má sedm členů. V bankovním slangu se dělí na jeřáby a holubice. Podle toho, jaké prosazují další směřování a chování banky. Jestřábi ostře hlídají růst cen a hlasují pro vyšší úroky. V minulosti tuto linii razil třeba viceguvernér Luděk Niedermayer, který je před volbami do Evropského parlamentu jedničkou na kandidátce TOP 09. V současnosti jsou za jestřáby považováni radní Kamil Janáček a Pavel Řežábek, upozorňuje server aktualne.cz.

Holubice jsou naopak pro nižší úroky a nebojí se růstu cen (vyšší inflace). Příliš vysoké úroky podle nich tlumí ekonomický růst. Rusnok je přitom na stejné vlně jako hlavní "holub", guvernér Miroslav Singer. I on je pro nižší úroky, a tak je také "holubicí". Rusnok ještě jako expremiér navíc obhajoval oslabení kurzu koruny - krok ČNB, který pobouřil veřejnost a se kterým nesouhlasili ani zasloužilí ekonomové-státníci Václav Klaus s Milošem Zemanem.

Singer končí v roce 2016. Nástupce určí Zeman

Právě Zeman přitom Rusnoka jmenoval 5. února na Pražském hradě. Guvernér Singer u toho tehdy nemohl chybět. Rusnok se chce v centrální bance věnovat především regulaci finančního trhu a ochraně spotřebitelů. V minulosti působil jako šéf ING penzijního fondu i jako prezident Asociace penzijních fondů. Ale také jako ministr financí a ministr průmyslu a obchodu.

Další výměna členů bankovní rady je možná až v červenci 2016, kdy končí mandát guvernérovi Miroslavu Singerovi a členovi bankovní rady Kamilu Janáčkovi. Také o jejich nástupcích by měl rozhodnout prezident Zeman.

ipsace ( 4. března 2014 14:32 )

TOP kryla ODS, všichni její poslanci zvedali ruce při hlasování. Takže TOP jsou stejní prevíti jako ODS a mohou za vytunelování státu. Měli by ODSáky a TOPáky zavřít.

ipsace ( 4. března 2014 14:30 )

Nejhorší a prý tuneláře podporující tzv. bandou lumpů byli ti z ODS, údajní mafiáni od Klause.

aluman ( 4. března 2014 12:06 )

V base by měl sedět i se čtvrtinou své vlády. http://www.novinky.cz/domaci/329264-ctvrtina-rusnokovy-vlady-porusila-zakon.html Jenže tyhle šmejdi v čele se Zemanem uměji jenom vyřvávat "V případě porušení zákona musí následovat trest padni komu padni." ale myslej to jenom na lůzu, jich se to netýká.

zadnice ( 4. března 2014 11:25 )

Rusnok samozřejmě podpoří Sígra a bude pro občany opět o něco hůře, např. euro za 29,50 Kč.

aramhess ( 4. března 2014 09:18 )

Další goldman sachs v našich peněženkách!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa