Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pohřeb velvyslance, kterého zabil výbuch trezoru: Nesli ho na márách zabaleného do vlajky

Autor: lvi - 
8. ledna 2014
12:47

Za zvuků motliteb imáma byl dnes po poledni pohřben na předměstí Ramalláhu tragicky zesnulý někdejší palestinský velvyslanec v Česku Džamál Muhamad Džamál. Ten se stal obětí výbuchu dosud nezjištěné trhaviny v rezidenci palestinské ambasády v Praze.

Šestapadesátiletý ambasador byl pochován ve městě Al-Bíra na Západním břehu Jordánu asi 15 kilometrů od Jeruzaléma, což potvrdil i mluvčí palestinské ambasády Nabíl Fahil. Jeho tělo nesla palestinská národní garda s policisty na márách centrem Al-Bíry. Pohřeb se konal za přísných bezpečnostních opatřeních. Po zuby ozbrojení členové Fatahu hlídkovali kolem místa pohřbu v rozptylu až tří set metrů.

Ostatky Džamála byly do Ramalláhu dopraveny už v pondělí. Podle islámu by mělo být tělo každého muslima pohřbeno nejpozději do 24 hodin od skonu, nicméně vzhledem k okolnostem případu nebylo možné tělo v tak brzké lhůtě k pohřbu připravit. „Je to samozřejmě tradice, ale jestliže to okolnosti nedovolují, není to dogmaticky islámem vyžadováno,“ potvrdil před časem po Blesk.cz předseda Ústředí muslimských obcí v České republice Munib Hasan Alrawi.

Kouzlem nechtěného se navíc pohřeb konal symbolicky v den, kdy za jednací stůl po několika měsících mlčení usedli představitelé obou palestinských hnutí Fatah a Hamas. Sám Džamál byl členem Fatahu od roku 1975.

Vedoucí českého styčného úřadu v Ramalláhu Radek Rubeš pozvání na pohřeb neobdržel. Palestinské ministerstvo zahraničí ho ale pozvalo na odpolední akci, kterou pořádá pro zástupce diplomatických misí.

Teroristický čin nebo pracovní úraz?

Česká policie při vyšetřování Džamálovy smrti vyloučila teroristický útok a případ zkoumá jako usmrcení z nedbalosti. Džamálova dcera Rana je nicméně přesvědčena, že její otec byl zavražděn. Česká policie v souvislosti s incidentem prošetřuje i trestný čin nedovoleného ozbrojování, neboť v palestinském objektu objevila v Česku neregistrované zbraně.

 

majojo ( 8. ledna 2014 16:22 )

Otázkou je ovšem: KDO?

Zobrazit celou diskusi