Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Budova, v níž zemřel velvyslanec: Není zkolaudovaná, kamery byly vypnuté

Autor: ljš - 
2. ledna 2014
19:57

Luxusní budova palestinské ambasády, která skrývala arzenál nelegálních zbraní a bombu nebo přinejmenším výbušný systém trezoru, nebyla ještě ani zkolaudovaná, ale už v jejích prostorách zemřel sám velvyslanec Džamál. Místní obyvatelé přitom proti umístění úřadu na Suchdole protestovali už před lety.

Palestinské velvyslanectví, které původně sídlilo na Praze 7 v ulici Na Kazance, se do nově postavené budovy v Praze Suchdole teprve stěhovalo. Z toho důvodu na místě zatím nefungovaly ani bezpečnostní kamery, které jsou v celém areálu instalovány. Pro ty si podle televize Nova přišli policisté v civilu, odešli ale s prázdnou.

Velvyslanec Džamál se s manželkou do rezidence nastěhoval před pár dny. Ambasáda, ani jeho vila, ve které k výbuchu došlo, nebyly ještě zkolaudovány, úřad měl ale začít fungovat v průběhu ledna. Budova bez kolaudace by přitom neměla být vůbec přístupná. Navíc ještě nejde o výsostné území Palestiny.

Obyvatelé Suchdola proti umístění velvyslanectví před několika lety protestovali. Jejich zástupce Karel Hala České televizi řekl, že důvodem byl fakt, že tato sídla jsou všude ve světě považovaná za riziková. Podle starostka Prahy 6 Marie Kousalíkové (ODS) však nepodali proti umístění stavby odvolání a navíc podle ministerstva zahraničí nebyl od roku 1987 v souvislosti se státem Palestina evidován žádný vážný incident.

Rusnok: S Palestinou si vážně promluvíme!
K údajnému nálezu nelegálních zbraní se vyjádřil i premiér v demisi Jiří Rusnok (53). „Rozhodně to není v pořádku. Objekt, ve kterém se to stalo, ještě neměl status ambasády a my o tomto budeme s Palestinou jednat, a to velmi vážně.“ Rusnok dokonce připustil, že o události nebude jednat pouze české ministerstvo zahraničí, jako dosud, ale dokonce vláda coby celek.

japos22 ( 3. ledna 2014 17:26 )

A ty se netlem blbko - taky jsi zmanipulovaná blbbka, kterou nezajímá smrt člověka, nikdo neměl újmu než ten velvyslanec - nic není vyšetřeno, tak čemu se tlemíš

japos22 ( 3. ledna 2014 17:24 )

Jsi vadná - kufry jsou kufry a blbka je blbka

babana ( 3. ledna 2014 15:47 )

reggina ( 3. ledna 2014 15:31 )

Kamery byly vypnute aby nenatocili zbrane, ktere tahali na ambasadu

babana ( 3. ledna 2014 13:23 )

Zobrazit celou diskusi