Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dcera palestinského velvyslance: Byl to atentát! Trezor stěhovali večer před výbuchem

Autor: ljš - 
3. ledna 2014
07:52

Během krátkého okamžiku přišla o otce. A zatímco česká policie i palestinské ministerstvo zahraničí tvrdí, že nešlo o atentát, dcera zemřelého velvyslance Džamála je přesvědčená, že bombu na jejího otce někdo cíleně nastražil.

„Ta informace o výbuchu bezpečnostního zařízení v jeho schránce není pravda. Trezor se používal denně po 30 let. Je starý, a ne moderní, a nemá žádná důmyslná vybavení,“ řekla podle deníku Právo Džamálova dcera Rana v rozhovoru pro palestinskou agenturu Ma’an.

Znovu tak upozornila na nesrovnalosti v prozatím oficiální verzi, že se jednalo o pracovní úraz, kdy při neopatrné manipulaci s trezorem vybuchlo nástražné zařízení. "Otec trezor bez potíží používal už dřív, než před dvěma měsíci odjel do Egypta. Mezitím schránku používali další zaměstnanci budoucí ambasády," odhalila, kdo měl ke schránce přístup.

Podle Rany byla bomba umístěna na vnější spodní straně sejfu, je proto přesvědčená, že šlo o atentát s cílem Džamála zabít. Naznačila také, že pachatel mohl nálož na trezor umístit večer před výbuchem. Teprve tehdy totiž schránku do rezidence stěhovala česká firma.

V telefonickém rozhovoru s agenturou Reuters Rana řekla, že výbuch nastal v době, kdy otec do trezoru ukládal dokumenty. "Trezor byl vyprázdněn a poté přestěhován do domu. Exploze nastala, když ho používal," uvedla.

babana ( 3. ledna 2014 16:15 )

V objektu budoucího palestinského velvyslanectví v Praze našla policie při vyšetřování smrti palestinského ambasadora Džamála Muhammada Džamála zbraně. Podle policie neprošly českou evidencí. "Mohlo by jít o porušení Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích a budeme požadovat na palestinské straně vysvětlení," řekla mluvčí MZ. Policie nyní zjišťuje, jak se zbraně na ambasádu dostaly. To jsem zvědavá, jakou odpověď MZ obdrží. Nedivila bych se, že to bude něco ve stylu: nevíme, nebo to byla soukromá záležitost pana velvyslance, my za nic nemůžeme Suchdol zase požaduje přemístění palestinské ambasády mimo své území. "Rada městské části Praha-Suchdol, zastupující zájmy občanů městské části, se cítí jednáním diplomatů státu Palestina, kteří na ambasádě přechovávají zbraně a výbušniny, a porušují tak české a mezinárodní právo, podvedena," uvedl starosta Suchdola Petr Hejl. A teď ještě, aby to udělali i ostatní a můžou odtud odtáhnout

japos22 ( 3. ledna 2014 14:58 )

Hodně příspěvků je tu nepochopitelně xenofobních - jediný postižený je mrtvý palestinský velvyslanec, a je tu poměrně značná pravděpodobnost, že to byla vražda

babana ( 3. ledna 2014 14:57 )

Mnoho a mnoho lidi se bojí říci nahlas to, co si myslí - ať tahle islámská sebranka od nás táhne co nejdál. Místo toho říkají, mě tady nevadí a pak doma v rodině, mezi dobrýma kamarádama, kolegové v práci atd. právě tohle v různých modifikacích říkají. Ale "nahlas" si to netroufájí

babana ( 3. ledna 2014 14:50 )

Ktovie, komu bol ten vybuchnutý materiál vlastne určený. evita5555 Nechtěně to nejspíš odpálil, prdlajs že to bylo nastraženo na něj, nebo že to byl nástražný systém trezoru. Teď jen vymýšlejí, jak z toho vycouvou, parchanti terorističtí! A jestli to fakt někdo na něho nastražil, pak se alespoň zjistilo, jak tihle mírumilovní islámský pošuci na ambasádě ukrývají zbraně, k čemu asi takové množství?, jistě ne k obraně ambasády ve státě, jakým je ČR...

babana ( 3. ledna 2014 14:44 )

Ministr má vážit slova, co mele a ne plácat něco o tom, že na ambasádě měli trezor do kterého se nikdo 20 let nepodíval (už jen z bezpečnostníhoi hlediska kvůli odposlechům, nežádoucímu kompro materiálu, atd. je to hovadská výmluva), potom zase, že šlo o pracovní úraz, jelikož chtěl dokumenty zabezpečit výbušninou , prostě ministr není pozůstalá manželka nebo dcera. Dceři věřit je těžké, když matka, která u toho byla, říká něco v zásadě odlišného. Kdopak jí poslal tatíčka do pošuckýho islámskýho nebíčka? Přece nepřizanají, že velmi pravděpodobná verze je to, že si to odpálil nechtěně sám a nebyla to výbušnina na zajištění dokumentů, ale k nějaké úplně jiné činnosti... jako sklad zbraní na ambasádě asi nebyl skladem atrap k pobavení personálu, jak zase kdosi jiný z nich mele za hovadiny! Ať od nás táhnou do hajzlu!!!

Zobrazit celou diskusi